På eventyr i bil gennem Skotland, 3. del: My hero!

IMG_3763

Intet netværk i højlandet.

Foto: Malene Raith

Vi endte vores whisky-tur et nyt sted i højlandet i byen Bremar. Ikke langt fra den engelske dronnings sommerbolig: Balmoral Castle. Området ligger så højt, at det udgør skiterræn om vinteren, på denne årstid, maj måned, er det dog mest naturelskere, der befolker byen. Bakkerne med tæt lyng, råvildt og små vandløb er ideelle for alle med vandrestøvler.

IMG_3927

Tiden står stille i den herlige lille by Bremar

Vi lod os inspirere og vandrede hele vejen ned til den lokale pub, hvor vi fik os en sludder med ejeren og smagte på den lokale øl og whisky fra destilleriet i dronningens baghave: Royal Lochnagar.

IMG_3706

Næste dag vinkede vi så farvel til Tolkienland og kørte sydpå mod hovedstaden Edinburgh. Byen er et helt kapitel for sig selv, jeg vil blot nævne Edinburgh Castle, der ligger på en høj klippetop og overser byen. Kan man lide kanoner, så vær parat klokken et, hvor The One o’clock Gun fyres af. Som guiden kækt forklarede: ”Alle andre markerer klokken tolv, men vi er jo skotter …”

IMG_3907

Farvel til højlandet

Lowlands er i høj grad Braveheart land. William ”Braveheart” Wallace, Skotlands beskytter i slutningen af 1200-tallet, levede og kæmpede i områderne heromkring tillige med skotternes store befrier: Robert the Bruce. Mange af byerne har statuer af heltene, og navnlig byen Stirling emmer af disse to helte på grund af de historiske slag, der fandt sted her og ved Bannock Burn. Hvis ens hjerte banker for heltemod rummer både Stirling Castle og tårnet på den nærliggende bjergtop, Wallace Monument, historier om dem alle.

IMG_3952

Stirling Castle

Også den store skotske heltinde Mary, Queen of Scots, kommer man tæt på her i Lowlands, hvor landskabet ånder roligt efter regnens ophør, fugten hænger som et tåget tæppe over jorden og vandoverfladen i bækkene, hvor fiskehejrer upåvirket står og kigger en an.

IMG_4018

Melrose Abbey med begravede helte på kirkegården og nattergale i dalen

Nattergalens sang ekkoer i den lille lysegrønne dal ved Melrose, hvor vi har gjort et sidste stop, mens uret på den nyrestaurerede bymidte slår fine timeslag.

Det er ikke nemt at løsrive sig fra et sådant eventyr. Ord er ikke i stand til at beskrive de mange indtryk, men det vidste jeg jo allerede, da vennerne derhjemme spurgte.

Skotland skal ganske enkelt opleves.

IMG_0337

Afslapning i kahytten på vej hjem med DFDS færgen fra Newcastle

 

Author: Malene Raith

Share This Post On