Masser af selvtillid i ny Hyundai i10 

Foto Malene Raith

De er nu ikke uden glimt i øjet hos Hyundai. Altså, der er utvivlsomt alvor bag ordene, alligevel kan man ikke lade være med at trække lidt på smilebåndet over det flotte slogan som den Sydkoreanske bilproducent har valgt til deres nye mikrobil: Go Big.

Men faktisk er den nye Hyundai i10 blevet lidt mere rummelig og meget mere veludstyret, og med et nye skarpt design er der absolut ingen grund til at gå ned på selvtillid, blot fordi man kører mikrobil. Autopiloterne, Morten Bek og Malene Raith, har set nærmere på den nye vogn fra Hyundai.

Hvor er vi?

Vi befinder os ved Atlanterhavet i kystbyen Cascais, Portugal, hvor Hyundai har inviteret til international testkørsel af den friske nye mikrobil i10. Vi tester den dog ikke bare her langs den smukke kyst, men også i bjergene, på motorvejen, og måske mest relevant: den tætte trafik i den travle hovedstad Lissabon.

Hvad kører vi i?

Det er den helt nye 3. generation Hyundai i10, som vi har sat os til rette i. For ja, hvor andre bilmærker har taget konsekvensen af de senere års nedadgående salg og enten lagt mikrobilen i graven eller udstyret de nye generationer alene med en elektrisk drivlinje, har Hyundai altså valgt at sende en helt dugfrisk generation af den lille bybil på gaden.

For også Hyundai har selvtilliden i orden. 2019 blev nemlig med 560.000 solgte biler 5. år i træk med rekordsalg for bilproducenten. i10 er designet, testet og bygget i Europa med europæernes smag for øje, og så dagens lys første gang i 2008. Anden generation i10 ramte mikrobilsbølgen rent i 2013, og Hyundai har nu efterhånden langet over 1.1 millioner udgaver af mikrobilen over disken på kontinentet.

Hvad er nyt?

Den nye i10 er fuldstændig redesignet med en ny mere dynamisk, strømlinet og markant front med den sorte grill og runde LED-lygter, som giver den lille bil karakter i bybilledet. Affjedring og aerodynamik er forbedret, og så er den nye i10 blevet lidt lavere og lidt bredere i forhold til forgængeren. Akselafstanden er desuden øget, hvilket giver rigtig fin plads til især bagsædepassagererne, nuvel, måske ikke på en lang rejse ned gennem Europa, men fra A til B i byen eller på landet.

I10 kan vælges i 10 forskellige farver og tre udstyrniveauer, og som det ofte ses på mikrobiler, kan vognen også styles individuelt med enten rødt eller sort tag og et farverigt interiør. Og mens vi er ved interiøret, så har kabinen virkelig fået et løft. Jo, jo naturligvis er her hård plast, så vokser træerne heller ikke længere ind i himlen, men det er nu muligt at tilvælge en stor flot 8” skærm med navigation og bakkamera, skiltegenkendelse, trådløs mobiloplader og mulighed for at være online via et Blue Link system.

Og behageligheder som fartpilot, hill hold assistent til de stejle ramper, vognbaneassistent, træthedsovervågning, automatisk nødbremse med fodgængerkendelse og SOS nødopkald i tilfælde af en ulykke, er såmænd standard. 

i10 kommer til Danmark med en enkelt motor: en ny 3 cylindret 1.0 liters benzinmotor med 67 hestekræfter og enten 5 manuelle gear eller en selvskiftende robotstyret gearkasse. I slutningen af året kommer der desuden en bister ny N-Line variation. Man skal aldrig sige aldrig, men spørger du dem i dag, er svaret nej. Hyundai ser ingen grund til at fordyre sin i 10 i det billige segment ved at tilsætte strøm. Og det kan måske vise sig ikke at være en helt dum beslutning.

Hvad synes Morten?

Som næsten nystartet motorjournalist, som i dengang for næsten 15 år siden, havde jeg fornøjelsen af at køre Atos, forfaderen til den nye i10, et par gange rundt på Jyllandsringen. Det er en bane, som giver et rigtig godt indtryk af en ny bil, men slet, slet ikke et godt indtryk af Atos. Den splejsede, smalle mikrobil dansede rundt, og hvis jeg bad den om en ting, så gjorde den noget andet – eller, hvis jeg var heldig, bare ingenting. Så hellere gå eller tage bussen; den lille Hyundai var der meget, meget få grunde til at købe.

Den nye i10 er der rigtig, rigtig mange grunde til at købe. Der er, bortset fra H’et på snuden, kun en ting, den nye mikrobil fra Hyundai har til fælles med den gamle mikrobil fra Hyundai: De er begge mikrobiler, biler i klassen med de mindste biler på markedet.

Koreanerne har fået styr på alt. Styr på køreegenskaberne, styr på sikkerhedsudstyret, styr på designet og styr på hele bilen. For 15 år siden var der kun latter til overs for nogen, som mente, at en Hyundai var bedre end en Volkswagen. Den der ler sidst, ler bedst, nogle gange i hvert fald. Og med i10 står jeg med en Hyundai, der er bedre end sin tyske konkurrent, Up fra Volkswagen.

Up er nemlig en gammel bil, i10 en ny bil. Up klarer sig fint, når det kommer til køreegenskaberne (de er en smule mere livlige, gokart-agtige end i i10), og den har en lille benzinmotor, som til trods for 7 hk færre end i Hyundai’en virker 15 hk friskere. Men derfra er det sejr på sejr for den nye Hyundai; der er langt mere plads i i10, langt mere sikkerheds- og komfortudstyr (som i laaaaangt mere), og selv med sine 5 års garanti i sit favør vil den med ret stor sikkerhed blive billigere end Up.

Argumentet for, at en Hyundai SKAL være billigere end en VW kan jeg sagtens være med til at forsvare, for sådan er udgangspunktet med (bil-)mærker og deres prestige. I10 føles lækker med store, faste sæder, stort infotainmentsystem med Apple CarPlay og trådløs opladning af telefoner – den føles mere lækker end Up, så billigere betyder ikke ringere.

Mikrobiler er på vej ud eller allerede forsvundet hos Skoda, Seat, Opel, Citroën og Peugeot, men jeg har på fornemmelsen, der vil blive ved at være kunder til de mindste biler. Især de mikrobiler, som ikke går ned på udstyr, sikkerhed, komfort og godt design – så Hyundai har altså et virkelig stærkt kort på hånden med den nye i10. Og for dem, som vil have flere end 67 hk, så er der en friskere i10 med turbomotor og 100 hk på vej.

Hvad synes Malene?

Nu er jeg relativt høj (185 cm), men jeg sidder alligevel overraskende godt bag rattet på den lille bybil. Sæderne er komfortable og godt støttende, pladsen rigtig fin, omend flytter jeg over på passagersædet, har jeg i længden en lille udfordring med sædehøjden, der ikke kan indstilles. Men der er selvfølgelig også grænser for, hvad man kan forlange af en bil i denne prisklasse, og hele interiøret er nu altså rigtig flot segmentet taget i bragtning. Hyundai er jo sjældent fedtede med hverken udstyr eller garanti (fem år), alligevel er jeg er nu ganske imponeret over at se avancerede features som fartpilot, aktiv vognbaneassistent, hill hold, skiltegenkendelse, bakkamera, wifi og en nydeligt integreret infotainmentskærm. Noget er standard, andet tilvalg, men lækkert er det.

67 hestekæfter er måske ikke alverden og ind imellem føles de såmænd mere som ponyer end araberheste. Glimrende i byen, men op ad bakkerne her i Portugal kan det altså være en noget støjende udfordring at holde farten på de tilladte 120 km/t på motorvejen, specielt med det nye selvskiftende robotgear. Det fungerer bare ikke super godt for en utålmodig sjæl som jeg, også selvom jeg har muligheden for at overrule det og selv skifte med et vip på gearstangen. Dog skal det siges, at det klart hører til i den bedre ende af  de robotgear, jeg har prøvet, og folk, som måske ikke har lige så travlt som jeg, eller måske kigger mod de elektrificerede modeller efter det samme, vil utvivlsomt kunne få glæde af det. Og da jeg rammer morgentrafikken i Lissabon, er det naturligvis langt mere mageligt ikke at have manuelt gear.

Det kan sagtens vise sig at være pænt skarpt set af Hyundai at sende i10 ud nu. Nok fuld af udstyr, men stadig billig uden en fordyrende elektrisk drivlinje. Jeg tror nemlig, at folk i mikrobilssegmentet netop elsker den nemme tilgang, der er ved at købe sig en billig lille bil. 20.000 kroner fra eller til er meget i det her segment. Nok er den ikke prangende, men den er perfekt i byen, brugbar på motorvejen, og så kan bilen aldrig komme til at koste en større formue i afskrivninger, da den jo som udgangspunkt ikke koster en. Og derfor tænker jeg, at Hyundai da nok skal få held med at høste en hel del af de mikrobilskunder, som nu enten ser deres nuværende mikrobil lagt i graven eller bare ikke kan vælge favoritmærket længere, fordi de hverken har mulighed eller råd til en ny mikrobil på strøm. Og skulle Europa gå mod recession igen i nær fremtid, ja, så er det jo ikke umuligt, at mikrobilerne igen kommer til at dominere salgstallene i Danmark.” 

Den nye Hyundai i10 er nu lanceret i Danmark, prisen starter på kr. 99.995,-

Author: Malene Raith

Share This Post On