Danmarks billigste elbil, Seat Mii Electric

Foto Seat

Hold nu op hvor Madrid larmer. Det slår mig lige pludselig, som jeg kører ned i den mørke regnvåde tunnel, der buldrer af brummende motorer, dækstøj og dyt fra flettende scootere. De mange biler, mylderet og den spanske kørestil, som måske er lidt mere tilfældig end regelbunden, er jeg vant til. Og mikrobilen, som jeg kører rundt i, er sådan set skabt til det her. Faktisk bare mere end nogensinde.

Og det er præcis derfor, at jeg pludselig lægger mærke til byen omkring mig. Seat Mii er nemlig blevet fuldt elektrisk. Hvor der før var brændstoftank, er der altså nu et batteri, og med egen motorstøj ude af billedet, går det for alvor op for mig, hvor meget trafikken i en hovedstad egentlig støjer. 

Jeg befinder mig som sagt i Madrid, Spanien, hvor Seat har inviteret til testkørsel af deres  allerførste elbil: Mii Electric.

Mikrobilen, som så dagens lys i 2012, blev sammen med fætrene fra Skoda og Volkswagen kåret til Årets Bil i Danmark i 2013, og den dag i dag kører der ca. 12.500 Seat Mii rundt på de danske veje. Men sidste år stoppede Seat produktionen og de sidste Mii, som vi kender dem, blev solgt hen over sommeren 2019. Bum. For Seat har iværksat en ny elektrisk offensiv, og det betyder slut med brændstof.

Efter flere års udfordringer er det rart at kunne skrive, at det går rigtig godt for Seat. Salget stiger stort set i samtlige europæiske lande og 500.000 leverede vogne ved udgangen af oktober 2019 markerer en 11 procent vækst. I Danmark er den på hele 29 procent i første halvår af 2019. Men selvfølgelig kan de ikke hvile på laurbærene. Elbilerne vælter ind på det europæiske marked, og den bølge er vigtig at være med på. Derfor har Seat meldt ud, at de pr. 2021 vil have seks nye elektrificerede biler på markedet. Det være sig rene elbiler eller plug-in hybrider. Og den lille uskyldigt udseende Seat Mii Electric er altså modellen, der åbner ballet.

Øhm, siger du måske, er det ikke bare den samme med en ny drivlinje? Joh. Det er det egentlig. Og umiddelbart lægger man heller ikke mærke til det, men der er et lille “electric” label på siden og et fint navneskilt på bagsmækken. Der er faktisk også nydelige 16” fælge som standard, og så kan man få sort tag og sidespejle til sin blå, røde, hvide eller sølvfarvede vogn.

Indvendigt er der nyt instrumentbord, sort indtræk i loftet, nye indtræk til sæderne, ambientlys og baksensorer (ekstraudstyr). Til dem, der finder en mikrobil uoverskuelig at parkere. Nyt er også vognbaneassistent, som hjælper med at holde mig i vognbanen, skiltegenkendelse (omend det ikke er til at finde på den vogn, som jeg tuller rundt i), og så må man jo ikke glemme, at en elbil har “automatgear.” Ret rart i en bybil, der trods alt ofte kører i kø.

Men allervigtigst er naturligvis det under motorhjelmen. Eller det vil sige, batteriet ligger jo faktisk under bag- og forsæderne, for ikke at tage plads fra det, nuvel, i forvejen lille bagagerum. Som man jo så kan fylde op med kabler i stedet (en træls bivirkning der endnu er ved elbiler), omend der heldigvis er lavet en fiks lille holder til dem i bunden af bagagerummet. Og jeg taler naturligvis om det forhenværende “mormorkabel” – som nu hedder nødkabel, fordi du kan risikere at futte dit hus af, hvis elinstallationerne ikke er gearet til at lade en elbil op – og det almindelige ladekabel, hvor der faktisk følger DC -stik med som standard. Hvis du endnu ikke er så dreven i elbils lingo, så betyder det, at Mii Electric kan lades ved en hurtiglader. Og selvom den kun kan tage op til 40 kWh ind, kan dem på den måde få 80 procent rækkevidde på en time. Ved almindelige ladestandere og ladeboksen hjemme tager tilsvarende fire timer.

Mii Electric har 83 hestekræfter og en fornuftig rækkevidde på 260 kilometer ifølge WLTP. Men kører man forsigtigt i byen – vognen er udstyret med adskillige besparende køreindstillinger – bør det ifølge Seat være muligt af vride op til 358 kilometer ud af den. Men så skal man vist også være mester i sparekørsel. Og på det område er jeg altså mere moster end mester.

Men faktisk er min rækkevidde, ifølge vognens display, på 285 kilometer, da jeg starter testkørslen inde midt i Madrid. Som sagt er det regnvejr og 11 grader udenfor, så jeg sætter naturligvis fluks klimaanlægget til 22 grader, hvorefter 12 kilometer af rækkevidden forsvinder som dug for solen. Det gør nu ikke så meget, for som jeg ruller gennem tunnelerne ud af byen, ligger rækkevidden efterfølgende stabilt, og jeg kigger slet ikke på batteriniveauet resten af dagen.

Seat Mii Electric er som sagt udstyret med en hel del sparemodes, som i flere forskellige niveauer kan sende overskudsenergi tilbage til batteriet og strække rækkevidden, blandt andet ved i yderste tilfælde (Eco+) automatisk at slukke for klimaanlægget og kun tillade en max hastighed på 80 km/t. Den slags er mit temperament bare ikke til, og jeg nyder i stedet, at den lille vogn kan flytte sig fra 0 – 50 km/t på bare 3,9 sekunder. Det er altså fedt, når vogntøjet blot er 3,6 meter langt og 1,6 meter bredt. Så kan jeg ikke bare lynhurtigt skifte bane eller smutte gennem et hul i trafikken, de andre trafikanter lukker faktisk også gerne den lille bitte friske kube ind. 

Batteriet har øget Miis vægt med 300 kilo, hvilket så er relativt meget på en lille bil, men det forhindrer den nu ikke i at have en topfart, som den absolut gerne drøner af sted ved, på 130 km/t. Og for lige at toppe komforten af følger der også en app med vognen, så man kan holde sig orienteret om rækkevidde, batteritilstand mm, men måske allerbedst: kan starte klimaanlægget, mens den er tilsluttet strøm, så vognen er frostfri og lun med fuld rækkevidde, når man kommer ud om vinteren. Nuvel, måske ikke en nyopfindelse, men unægtelig ualmindeligt i en mikrobil.

Sammen med den kontante speeder og lydløse trillen gør det Danmarks pt billigste elbil til et rigtig godt bekendtskab. Nok kræver Mii en ladeboks eller en arbejdsgiver, der stiller en til rådighed. Uden går mobiliteten fløjten. Men har man omvendt muligheden, er rækkevidden glimrende til både bybrug og små ture ud af byen, uden at man behøver nidstirre batteriniveauet. Seat Mii vil snildt kunne dække hverdagen med indkøb, arbejde og børneafhentning med sine 260 kilometers rækkevidde, og det ikke bare på behagelig frisk vis, men også på en lydløs ikke forurenende facon, der unægtelig føles helt rigtig, når man kører i en storby. ***

Seat Mii Electric landede i Danmark i marts, prisen starter på kr. 149.990,-

Author: Malene Raith

Share This Post On