Foto Malene Raith
“Skal vi lige sætte den i Trail-mode?” forslår Morten retorisk og trykker på knappen. Vogntypen, vi kører i her på den støvede spanske grusvej, er egentlig mest egnet som praktisk bybil, men det skal man nu ikke lade sig begrænse af. I hvert fald ikke, hvis det er den helt nye Ford Puma, man har sat sig bag rattet i. En citycrossover, der nok er gennemført praktisk, men absolut ikke er kedelig at køre af den grund.
Autopiloterne er nok engang taget sydpå, denne gang for at testkøre den nye bilmodel fra Ford.
Hvor er vi?
Vi befinder os i de vinterblege bjerge ved Ronda nordvest for Malaga, Spanien, hvor Ford har inviteret til international testkørsel af deres helt nye bjergkat: Ford Puma. Malaga har i dagene op til vores besøg været plaget af voldsomt regnvejr og sågar sne, men heldigvis er solen nu kommet frem, og vinden bringer anderledes behagelige 20 grader med sig.
Hvad kører vi i?
Hvis navnet Puma virker bekendt, er det fordi det i, nuvel Ford sammenhæng, har siddet på en særlig lille sportscoupe fra 1997 til 2020, der var baseret på en Fiesta. Den nye Ford Puma er derimod en helt anden, nemlig en kompakt crossover, der skal afløse den lille SUV: Ford EcoSport. Puma er dog lidt lavere, lidt bredere, lidt længere og meget mere elegant.
Hvad er nyt?
Det specielle design på fronten skal gøre Puma let genkendelig i trafikken med de højtsiddende Ford GT inspirerede forlygter, højtsiddende grill og let fremskudte kofanger. Fra siden er navnlig buen over baghjulet markant, her er de obligatoriske tydelige skærmkasser, og bagenden har fået et let coupé look.
Og mens vi er ved bagenden, så er Ford selv pænt hypede over bagagerummet. Der er nemlig dels en praktisk hattehylde, eller rettere afdækning, men dels også den nye opfindelse, som de kalder Megaboks. Et gummibelagt firkantet rum under gulvet i bagagerummet, i praksis der, hvor reservehjulet plejer at ligge, som lige præcis kan rumme en kabinekuffert. Det kan man bruge til at sætte højere ting ned i, såsom golfsættet eller de nye stueplanter, og så er det vandtætte rum desuden udstyret med en prop i bunden, så eventuel jord og snavs kan skylles af og ledes ud. En sjov ny gimmick, men også endnu en understregning af, at det her er en praktisk vogn skabt til at blive brugt. Hvilket muligheden for aftageligt og vaskbart stof på sæderne i kabinen iøvrigt også indikerer.
Udstyrsniveauet på indgangsmodellen er som udgangspunkt højt med for eksempel aktiv sporassistent, der sammen med fartpiloten (adaptiv kan tilkøbes) kan gøre køkørsel meget mere behagelig. På midterkonsollen kan man så som sagt vælge mellem de forskellige køremodes: Eco, Sport, Slippery og Trail, der er lændemassage i forsæderne samt varme – også i forruden – og indfældelige sidespejle. Det er også muligt at få et nydeligt 12,3” digitalt display bag rattet (standard på ST-Line).
Ford Puma kommer til at begynde med med en 3-cylindret 1.0 liters mildhybrid EcoBoostmotor med henholdsvis 125 og 155 hestekræfter og seks manuelle gear. Mild hybrid betyder, at vognen er udstyret med et lille batteri, der opsamler overskydende energi fra rullen og nedbremsning, som så bruges til at drive bilens elektriske systemer og assistere benzinmotoren en smule ved blandt andet acceleration.
Hvad synes Morten?
“Ford kunne slippe af sted med meget, når det kommer til den nye Puma. Det kræver nemlig ikke ret meget at overgå EcoSport, som den altså afløser: Mage til bedaget, bøvet og bedøvende ligegyldig bil skal man lede længe efter. Jeg vil næsten hellere have en Dacia Lodgy end en Ford EcoSport. Det er lige ved, i hvert fald.
Ford har ikke taget det afslappet med Puma. Den er alt det, som EcoSport ikke var – frisk at se på, udstyret med topmoderne motorer og det nyeste udstyr, underholdende og komfortabel. Frisk at se på er neutrale ord fra min side, for jeg er ikke færdig med at bearbejde designet; Puma ser i værste fald skeløjet og amfibie-agtig ud, især på billeder og især i udstyrsversionen Titanium, som er “basisversionen”. I løbet af to dage i Malaga, hvor mit selskab det meste af tiden er ST-Line-versionen med et andet frontdesign (og selskabet også inkluderer Malene, heldigvis), får jeg det bedre med Puma. Jo, den ser i hvert fald ud som om, den er på spring, hvor konkurrenten Crossland X fra Opel mere ser ud som om, den er for svag til overhovedet at køre.
Ford kan, helt ærligt, ikke det med at indrette en førerplads, der er lækker. Mondeo, Fiesta, Focus… det er triste plastiklandskaber med knapper med udtværet skrift, en touchscreen tilfældigt placeret og materialer, som ville få alarmerne til at gå hos Audi i Ingolstadt. Det er ikke meget bedre i Puma. Men jeg trøster mig med, og det trøster ganske fint, at Puma er toppet op med en masse udstyr (alufælge, klimaanlæg, lændemassage, stor touchscreen og meget mere) selv i den billigste. Og så har den flere hestekræfter for pengene end de fleste konkurrenter.
Det stærkeste kort er køreegenskaberne. Dem kan Ford virkelig ramme plet med i forhold til, hvordan det kan halte i kabinen. Titanium-versionen kører komfortabelt og nemt, men det er ST-Line-udgaven, som koster beskedne tusinde kroner mere, som man vil have – især hvis sjov gerne må snige sig ind. I modsætning til næsten alle biler i denne mini-SUV-klasse, så har Puma ST-Line vejgreb som en sportsvogn, et styretøj med en grad af føling og en sublimt afstemt undervogn.”
Hvad synes Malene?
“Min jury er stadig ude på designet. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, om der er lidt fornøjet frø over fronten, eller om jeg faktisk synes, det er befriende anderledes. En ting er i hvert fald helt sikker: Ford Puma er meget mere formstøbt og velskabt end EcoSport, som den jo skal erstatte. Den er meget mere let og aerodynamisk at se på, ikke mindst takket være de flade forlygter og coupéagtige bagende, mens SUV-udtrykket og fordelene ved det er bevaret. Eksempelvis den behagelige siddehøjde, som gør det nemt for lange mennesker at komme ud og ind af bilen eller sætte børn til rette på bagsædet. Sidstnævnte rummer iøvrigt fint to børn, men kan blive lidt trangt for voksne i længden. Så er Puma altså heller ikke større.
Skal jeg sætte fingeren på noget decideret usexet, bliver det instrumentbordet. Der er ikke meget nytænkning over det, måske på nær den trådløse oplader af mobiltelefonen, men omvendt er det måske netop genkendeligt for Ford tilhængere. Det er jo biler til folket, der her. Og det der ikke er af finesse i instrumenterne, er der til gengæld i motorrummet. Jeg kører først den lille motorvariant med 125 hestekræfter, som jeg finder både komfortabel og frisk nok til hverdagsbrug i byen. Ford laver nogle fantastiske smooth manuelle gearkasser, denne her er ingen undtagelse, og rat og speederrespons er kontant på en behagelig måde.
Med 155 hestekræfter strammes det hele så mere op. Nu er der for alvor gang i de sporty køreegenskaber og meget mere at give af på lande- og motorvej. Den lille crossover bliver mere underholdende og ligger super godt i svingene i bjergene bag Malaga, men er i sagens natur også mere hård i undervognen. Og stueplanterne klarer vist næppe heller mosten omme i boksen. Men så er det selvfølgelig bare om at komme i gang med vandslangen. Praktikken er omdrejningspunktet, men begge varianter af Puma er både friske og har virkelig gode køreegenskaber. Det skal blive spændende at se, om danskerne tager den nye lille bjergkat fra Ford til sig.”
Den nye Ford Puma er introduceret i Danmark, prisen starter på kr. 225.000,-