Forbedret på alle punkter, ny Renault Captur

Foto Malene Raith

“Åh, mon ikke liige det går?” siger jeg kækt, kører forsigtigt vognen gennem en dyb vandpyt og ind på den smalle vej langs stenmuren. Nok bipper de tolv sensorer advarende, men det skyldes mest de grønne planter, der vokser ind over vejen, og med fuld kontrol over stenkanten i venstre side, passerer den orange vogn problemfrit forhindringerne på vej ned mod havet.

Nuvel, den nye Renault Captur er skam stadig mere er en livsstils- end en terrængående vogn, men lige her er nu rart at vide, at der er mere ved bilen end bare looks.

Vi befinder os under en lun vintersol i Grækenland, hvor Renault har inviteret til testkørsel af den nye anden generation Renault Captur på de hullede og udfordrede veje syd for Athen.

Den kompakte crossover er en fætter til Nissan Juke, takket være Renault-Nissan samarbejdet, er bygget på samme platform, og så dagens lys første gang i 2013. De to vogne var de første i det lille crossover B-segment, og hvis det ikke siger dig så meget, så kan vi kalde det de mindre vogne med SUV-udseende. Dem, som signalerer aktiv livsstil helt uden, at man behøver at have det.

Og det var noget folk kunne lide.

1,5 millioner Captur er sidenhen langet over disken på verdensplan, og salgskurven kun gået opad år efter år. Af samme grund er det naturligvis også vigtigt for den franske bilproducent, at næste generation er i stand til at holde kadencen. Og her spiller design unægtelig en stor rolle. Udseendet tæller, uanset hvad damebladene end forsøger at bilde dig ind, i hvert fald når det gælder livsstilbiler.

Den nye Captur er bygget på en ny platform, som den deler med både Juke og Renault Clio. Den er blevet både bredere og længere end forgængeren, akselafstanden er desuden øget, og så er designet strammet op og gjort aldeles up-to-date. Fronten har stærke linjer, nye signatur LED-forlygter med små Renault diamant detaljer indeni, en markant gril og store luftindtag foran de skarpe 18” fælge. På bagenden er de C-formede LED-baglygter trukket ud mod kanterne,  så den syner bredere, og er det muligt at knalde helt ud med personligt trim af sin vogn.

Captur var jo en af de første to-toners biler, altså med forskellig farve på tag og karrosseri, og nu kan den så fås i intet mindre end 90 farvekombinationer. Inklusiv mulighed for farve på detaljer på front og bagende. 

Også indvendigt kan man fylde farve på blandt andet sæder, instrumentbord og midterkonsol, og kabinen har generelt fået en ordentlig og lækker overhaling. Hård plast er blevet skiftet ud med blødere materialer på instrumentbordet,dørene og rundt om gearstangen.

Og mens vi er ved midterkonsollen, så er den blevet hævet dels for at give cockpitfornemmelse bag rattet, og dels for at skabe aflæggerplads nedenunder, hvor det er muligt at oplade sin telefon trådløst. Instrumenteringen er en farvestrålende 10” digital skærm og infotainmentsystemet med Renaults MultiSense system  en elegant såkaldt svævende 9,3” vertikal skærm, den pt største i en Renault. Der er desuden mere skulderplads, mere plads til knæene på bagsædet samt pakkenellikerne i bagagerummet.

Den nye Captur er blevet teknisk opgraderet med sikkerhedssystemer som skiltegenkendelse, automatisk nødbremse, der også ser fodgængere og cyklister, fartpilot og en helt ny adaptiv fartpilot, der fungerer fra 0 og op til 130 km/t. Kombineret med den aktive vognbaneassistent, der holder vognen midt imellem striberne, gør det unægtelig cruising på motorvejen til en komfortabel fornøjelse.

Jeg kører den 4 cylindrede 1.3 liter benzinmotor med både 130 hestekræfter og seks manuelle gear, og 155 hestekræfter med det nye 7-trins dobbeltkoblingsautomatgear. Det manuelle gear skal jeg lige vænne mig til, for trinene ligger ret tæt, men som jeg får styr på det fungerer det faktisk rigtig fint til den mindre motor. Vi ruller gennem Athens forstæder og ned langs de bugtede kystveje, hvor vognen kører frisk og behageligt støjsvagt omend med en smule dækstøj. Det skal dog tilføjes, at de græske veje langt fra er i tip top stand. 

Captur med den store motor har i sagens natur noget mere at give af på motorvejen, og her fungerer det nye automatgear virkelig godt. Nok er det muligt selv at skifte gear via paddleshift på rattet, men faktisk synes jeg, at det både glider og skifter hurtigt nok af sig selv. Captur har tre køremodes: My sense, som er en slags standard, Sport og Eco. Jeg sætter naturligvis straks i Sport, hvilket unægtelig strammer vognen lidt, gør speederen mere velvillig, og selvom jeg giver motoren lidt at leve af, foregår det uden synderlig motorstøj. Al sammen er med til at øge komforten. Cruising langs havet er super smooth i den rummelige crossover.

Jeg var fan af Renault Captur, da den kom på markedet i 2013. Naturligvis fordi formatet virkede på mig: en flot vogn med frihøjde og rummelighed, der lignede en firehjulstrækker uden at være det, men til gengæld var til at betale. Det var nyt og et super fedt alternativ til mikro- og minibilerne. Siden er markedet flydt over med konkurrenter, men det har aldrig skadet at være “first mover”. Det er som oftest dem, folk husker, og sikkert også derfor at den nye Captur trods et mere modent og stilrent design, stadig  er tro mod sit ophav. Crossoveren har fået et tydeligt kvalitetsmæssigt løft med forbedrede køreegenskaber, interiør og sikkerhedsteknologi, og det skal nok være med til at bringe bilen ind i 2020’erne med populariteten i behold. ***

Den nye Renault Captur vil fra start også kunne fås med en mindre 3 cylindret 1.0 liters benzinmotor med 100 hestekræfter samt i to dieselvarianter med henholdsvis 95 og 115 hestekræfter. I midten af 2020 kommer den desuden også som plug-in hybrid med 160 hestekræfter. Prisen starter på kr. 199.000,-

 

Author: Malene Raith

Share This Post On