Variationer over en klassiker, BMW 3 Touring og 330e

Foto: BMW og Malene Raith

“Hrm. Jeg synes egentlig ikke, at den er lige så rap, som den anden. Men det kan være, at jeg lige skal prøve denne her … “ Jeg trykker på knappen og skifter over til det spændende nye sportsmode: XtraBoost. Og bingo – så kommer unægtelig noget mere skub i kareten.

Med smil fra øre til øre ræser jeg videre ud ad de snoede landeveje, mens jeg tilfreds konstaterer, at jep, også i denne vogn kan der sættes flueben ved dynamisk BMW DNA. Dermed er køreglæden godkendt i begge de to nye 3-serie varianter, som netop nu er på vej til de danske bilister: 3-serie Touring (Stationcar) og 330e Sedan (Plug-in Hybrid).

Kornet er gult og hele Centraleuropa pakket ind i hedebølge, som jeg midt i juli sætter mig bag rattet på den familievenlige nye 3-serie Touring i udkanten af München, hvor BMW har inviteret til testkørsel af begge variationer.

3-serien repræsenterer måske mere end nogen anden BMW kernen i det bayerske mærke, og vognen har da også begejstret folk i hele verden siden første model så dagens lys i 1975. Siden er det blevet til 15 millioner solgte eksemplarer og tidligere i år kom så den 7. generation 3-serie Sedan på gaden.

Den nye generation 3-serie er bygget på samme platform som både 5- og 7-serien og har fået en nye større hexagonformet grill på fronten, nye smalle LED-lygter og L-formede lygter på bagenden foruden lidt større dobbelte afgangsrør. Akselafstanden er desuden blevet øget, hvilket forbedrer vognens måske ømmeste punkt en her del: bagsædepladsen. Men altså … vil man have familien med, er det nu nok smartere at glemme Sedanen og sige Touring i stedet.

Stationcarudgaven kom i 1987 i forbindelse med anden generation 3-serie og har siden været en fast del af modelfamilien. Navnlig os her i Europa er glade for de rummelige vogne og præcis ligesom sedanen, har også den nye Touring fået mere plads på bagsædet i forhold til forgængeren, foruden, at den er lidt længere, bredere og højere. Til gengæld er det kun blevet til yderligere fem liter mælk bagagerummet, men der er jo altid mulighed for at lægge sæderne ned, og så er her desuden både elbagklap som standard samt oplukkelig bagrude, til de mindre ting man hurtigt vil have ind.

Men der er også sket andre spændende ting i kabinen. For 3-serien har jo fået det elegante – og for nogen længe ventede –  nye BMW-interiør, hvor blandt andet luftdyserne sidder samlet midt i instrumentbordet med et lille temperaturdisplay mellem sig, samt den smarte ø (det kalder BMW det selv) i midterkonsollen med en lækker lille rund gearskifter og drejeknap til infotainmentsystemet. Jo, den genkender man nok, men nu skal det jo heller ikke blive for anderledes og revolutionerende. For BMW fans ved godt, at mærket ikke så meget handler om kopholdere og bling bling, men køreglæde.

Og jeg kan lige så godt afsløre med det samme, at det gør det stadig. 3-Serie Touring kommer i første omgang til Danmark i en benzinvariant: 330i med 258 hestekræfter samt to diesel: 320d med 190 hestekræfter og 330d (både med og uden firehjulstræk) med 265, alle med 8-trins Steptronic automatgear. Det er sidstnævnte, jeg kører rundt i det tyske sommerland i. Og den kører helt eminent.

Den nye Touring er blevet strammet lidt op med et lavere tyngdepunkt og nye støddæmpere, og det er en sand fornøjelse at manøvrere bilen rundt i sving, og give gas – speederen reagerer med det samme – ud ad autobahnen med fri fart. Ikke, at man bemærker den høje fart synderligt eller noget særlig støj fra vogn eller motor, selvom man kommer langt over de tilladte danske fartgrænser, det er bare smooth og komfortabel dynamisk kørsel.

Styretøjet med det dejlige fede rat reagerer let og præcist, så selvom det her nok er en familiebil, er det først og fremmest en gedigen køremaskine af slagsen, der altså kan klare 0 – 100 km/t på 5,4 sekunder. Ægte BMW-feeling og lidt til.

Kan Plug-in Hybriden 330e Sedan mon leve op til det, eller er det mere en vogn med fokus på politisk korrekt miljøsnak?

For dig, der endnu ikke er helt velbevandret i hybrid-universet, så har en Plug-in Hybrid både en brændstofmotor og et batteri, som man skal lade op ved en ladestander. Fordelen ved det, fremfor de almindelige hybrider som ikke bruger ladekabler, er, at man kan køre en her del længere på ren el. Og den nye version af BMW 330e Sedan har nu fået et større batteri, der gør det muligt, at køre helt op til 60 kilometer på strøm alene.

Og det er fedt, fordi man på den måde både har en lydløs elbil til hverdagen i byen, og en brændstofvogn til de dage, hvor man kører længere distancer. En yderligere finesse ved den nye BMW 330e Sedan er, at det er en såkaldt intelligent hybrid, der via navigationen selv kan slå over til kun at køre på strøm, så snart man passerer en bygrænse. Bare rolig, hvis du tænker på samme måde som jeg, så kan man skam også slå det fra og selv bestemme. Og er der e-zoner ved en by, som der snakkes en del om, vil vognen også selv gå på ren strøm, når man kører ind i zonen. Pt. er der dog kun et sted i Europa med en e-zone, og det er i BMWs testcenter.

Med miljøfornuften på plads er det tid til at prøve vognen, og den ser unægtelig drøngodt ud, som den står og glitrer i matmetal i den tyske middagshede. Men er det skarpe dynamiske udseende bare looks?

Jeg er spændt, for vil man have det optimale ud af en hybrid, altså god brændstoføkonomi, skal man jo ikke køre for vildt. Som udgangpunkt ved jeg dog, at vognen har en 2.0 liters benzinmotor med TwinPower Turbo, der sammen med elmotoren yder 252 hestekræfter, en topfart på 230 km/t samt fire forskellige sportsmodes og det klinger altså ikke ligefrem af morfar.

Derfor er jeg også en lille smule skuffet, som jeg til at begynde med – og i ecomode – kører frisk nok, men ikke voldsomt dynamisk ud ad landevejen. På instrumenterne bag rattet kan jeg se, om jeg kører på strøm, benzin eller begge dele (op til 100 km/t), og det er jo fint i byen, men nu er jeg jo på en snoet landevej i en BMW, ikke?

Så er det, jeg finder knappen. Sport XtraBoost. Som tilfører vognen yderligere 41 hestekræfter. Bum. Af sted med mig. Den før så nydelige miljøvenlige bil, bliver nu til en vred fartdjævel, som blæser ud ad asfalten med frisk speederrespons, stramt styretøj og sågar motorbrøl. Kunne man diagnosticere en bil, ville man kalde den skizofren, men uden at chaufføren behøver at være det. For Plug-in Hybrider er måske den smarte måde at vænne folk til en vognpark med tilsat strøm, og 330e Sedan imødekommer al det en moderne BMW fan kunne ønske sig af dynamik og urban snusfornuft. Derfor er der naturligvis også en Plug-in Hybrid variation af 3-Serie stationcar på vej, men først pr. 2020.

3-Serie Touring og 330e Sedan er ude hos forhandlerne, priserne begynder på henholdsvis kr. 520.000,- og kr. 589.000,- med forbehold for ændringer.

Author: Malene Raith

Share This Post On