Flot, funktionel og velkørende, Kia Xceed

Foto Malene Raith

“Ups, jeg må vist lige …” en kollega er netop kommet flyvende om hjørnet og ligger nu klistret til min bagende. Jeg lukker ham forbi og lægger mig i stedet i hans slipvind videre ned ad den snoede bjergvej. Og der mærker jeg det for alvor. At det ikke bare er snak. Den nye vogn fra Kia er ikke bare komfortabel, den ligger også rigtig godt på vejen.

Men det er skam ikke den eneste forbedring, som Morten Bek og jeg er tilfredse med i det smukke sydfranske landskab på vores første testkørsel af den helt nye Ceed crossovervariant: Kia Xceed.

Hvor er vi?

Vi befinder os som sagt under den lune franske sensommersol i Marseille, Frankrig, hvor Kia har inviteret til testkørsel af deres nye modelvariant Kia Xceed.

Det naturskønne Provencialske landskab byder ikke bare på snoede bjergveje, som er godt at teste køregenskaber på, Marseilles er også Frankrigs næststørste by, hvilket ikke er irrelevant, når det er en ny bybil, vi er ude at køre i. Af samme grund har Kia desuden bygget en lille testbane, hvor vi skal afprøve vognens evner over kantsten, huller i asfalten og udfordringer ved vejarbejde.

Hvad kører vi i?

XCeed er en helt ny crossovervariant og fjerde model i den efterhånden store Kia Ceed familie. Og så er det en meget vigtig vogn for det sydkoreanske mærke af flere årsager.

Første generation af den Ceed, som vi kender i dag, så dagens lys i 2007. Navnet, der ind til sidste år havde en sær apostrof i navnet, er en forkortelse af Community of Europe with European Design. Altså en vogn, som Kia har udviklet, designet og produceret til det Europæiske marked.

Og det har vist sig at være lidt af en genistreg. Den tredje og seneste generation Ceed, som blev introduceret sidste år i hele tre variationer: Hatchback, SW (stationcar) samt ProCeed, en såkaldt Shooting Brake, som er en slags sporty lav stationcar, stod for hele 38 procent af Kias vækst i Europa i 2018.

Og ikke nok med det, så forventer Kia faktisk, at den helt nye fjerde variant Xceed vil sælge i mindst lige så stort antal, som de tre andre Ceedvariationer til sammen. Og dermed sikre Kia endnu et europæisk rekordår, der dermed bliver det 11. i træk.

Hvad er nyt?

Crossoveren er ligesom ProCeed, en helt ny varianttilførsel til Ceed modelfamilien. Nok er Xceed bygget på samme platform som den almindelige Ceed, men ellers er alt ifølge Kia lavet helt om og redesignet, så kun fordørene er de samme.

Xceed er forlænget en smule både for og bag, gjort lidt bredere og har fået noget mere frihøjde blandt andet ved at øge højden på fjedrene. Alsammen giver lidt mere plads både i kabinen og bagagerummet. Udvendigt er der ny front med fulde LED-forlygter og Kias dualblade SUV grill, som skal gøre vognen bred og mere butch at se på. Taglinjen er rund og kølerhjelmen forlænget for at give vognen et crossover coupé præg, her er naturligvis de klassiske mørke plastikskærme langs siden og rundt om hjulkasserne, og på bagenden er nye LED lygter, ny sporty diffuser og samt en smal sort bagrude, der skal øge den optiske bredde.

Indvendigt er siddehøjden øget lidt, der er godt med plads både for og bag i kabinen, men den helt store nyhed, udover den store 10.25″ navigations- og infotainmentskærm, er utvivlsomt den nye 12.3″ digitale instrumentering bag rattet. Det er nemlig første gang, at Kia har sat den slags i en europæisk vogn.

Xceed leger jo med et X, men på trods af det robuste udseende og den øgede frihøjde, skal krydset ikke forveksles med Cross Country. Kia melder klart ud, at Xceed ikke kan køre i terræn, men er skabt til byen og de huller og kantsten, man løber ind i der. Derfor kan vognen heller ikke fås med firehjulstræk. Til gengæld er der lavet en her del forbedringer på styretøj og undervogn. Nye støddæmpere, hjul og fælge er med til at optimere køreegenskaberne og lyden fra udstødningen er gjort blødere, vejstøj er reduceret og køreoplevelsen gjort mere komfortabel. Ifølge Kia. Men kan det mærkes?

Hvad synes Morten?

“Måske det handler om at blive ældre. Jeg fylder trods alt 40 i år. Jeg kan ikke klare, at en almindelig bil, en familiebil, pendlerbil, eller noget andet i den retning, støjer. En sportsvogn må larme, en pickup må buldre, men ingen bil har nogensinde været bedre, fordi den støjer, og jo længere turen er, jo værre er støjen for humøret og træthedsniveauet. Den almindelige Ceed støjer meget, især vejstøjen er grim, men fordi Kia udvikler sine biler konstant, er det ikke et problem i den nye Xceed; faktisk indrømmer koreanerne gerne, at al den ekstra polstring og lydisolering fra Xceed også vil finde vej til Ceed, Ceed SW og ProCeed. Hurra, siger jeg bare.

Og hurra for Xceed. Mere end bare den fortrængte støj, men stort set alt andet ved bilen også. Den ligner en bil, der koster mere end 250.000 kr. for den billigste lægger op til. Jeg kan virkelig godt lide designet med andre ord. Interiøret kommer op i en højere klasse, når den er udstyret med digital instrumentering og den nye touchscreen på mere end 10”. Lækkert infotainmentsystem, som sidder i en ret så lækker bil – selv om der skal en frisk farvepakke til at lysne interiøret, hvis ikke det skal være for sort-i-sort.

Jeg har hørt det tusinde gange før: “Vores nye crossover/SUV kører præcis lige så godt som vores lave hatchback.” Ford løj, da de sagde, at EcoSport kører som en Fiesta, og Alfa Romeo Stelvio kan slet ikke følge med en Giulia. Kia siger det samme, men minsandten om det ikke stort set passer denne gang; Xceed styrer lige så fint og neutralt som Ceed, og så er den tilmed mere end bare lidt mere komfortabel i affjedringen end Ceed. Den ansvarlige ingeniør spørger mig til frokosten, hvad jeg synes om bilen, og jeg svarer, at især støjniveauet og komforten er udviklet markant i den rigtige retning i forhold til Ceed. Det var lige præcis det, der var målet, siger han.

For 250.000 kr. får man både LED-forlygter, alufælge, fartpilot, infotainmentsystem med 8” touchscreen, DAB-radio, varme i rattet og forsæderne og automatisk nødbremse, som også bremser for fodgængere og cyklister. Det er virkelig ikke underligt, at Kia er sikre på, Xceed bliver den mest solgte model i Ceed-familien.”

 

Hvad synes Malene?

“Jeg har ikke, som Morten, lagt specielt meget mærke til støjniveauet på den almindelige Ceed, kun på søstervarianten ProCeed GT, som altid har en konstant brummen, der skal gøre den dynamisk at høre på. Men faktisk er det første, der slår mig i Xceed, hvor utroligt støjdæmpet kabinen er. Vi har ikke kørt langt i vognen, før vi begge bemærker det. Selv da jeg sætter i Sport, giver den blot en diskret brummen, hvilket ikke bare er behageligt komfortabelt, men også dejligt ustressende. Ikke noget dækstøj, knirken eller omdrejningslarm lyder der fra den velsmurte 1.4 liters benzinmotor med 140 hestekræfter, som vi kører i, der iøvrigt fungerer aldeles gnidningsfrit med sit 7-trins dobbeltkoblingsgear.

Vi tester frihøjden på vognen på en lille øvebane, som Kia har sat op i solskinnet, hvor vi ruller gennem pænt dybe huller og op over ret så høje kantsten. Ikke for fuld fart, men i roligt tempo, som man jo vil gøre, hvis man møder den slags i virkeligheden. Vognen klarer det hele upåklageligt, men det jeg nu alligevel nyder allermest, er hvor overraskende sporty og agil citycrossoveren er, som jeg jager efter kollegaen ned ad de snoede bjergveje. Xceed griber godt fast i asfalten i svingene, styretøjet er tilpas stramt, og den krænger ikke voldsomt meget. Ret bemærkelsesværdigt faktisk.

Dog vil jeg opfordre folk til at sætte lidt kolorit på vognen. Og på panelerne i interiøret. For uden, som på den sølvgrå, bliver det hele unægtelig noget mere neutralt og mainstream. Designet kommer ikke til sin ret. Nuvel, det er forståeligt, hvis man finder den glitrende gule her for opsigtsvækkende, men så tag en blå i stedet. Uanset hvad, så synes jeg, at det er befriende, at Kia ikke lægger skjul på, at Xceeds rå off road look udseende alene er lavet, fordi det er det design, der sælger i øjeblikket. Der er af samme grund heller ikke brugt tid og energi på at give vognen fordyrende køreprogrammer til terræn, der alligevel sjældent bliver brugt, men i stedet mærkbart fokuseret på de to mere væsentlige vognkvaliteter: udseende og kørekomfort. Og det endda til en fornuftig pris.”

Kia Ceed er ude hos forhandlerne nu og kan fås med en 1.0 benzinmotor med 120 hestekræfter, en 1.4 liters benzinmotor med 140 hestekræfter, en 1.6 liters benzinmotor med 204 hestekræfter samt en 1.6 liters dieselmotor med henholdsvis 115 og 136 hestekræfter. Xceed kommer desuden også som plug-in hybrid fra begyndelsen af 2020.

Prisen starter på kr. 250.000,-

 

Author: Malene Raith

Share This Post On