Morten og Malene og en facelifted Passat

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Foto Volkswagen

“Det er så nu, det bliver spændende … tror du mon, at den bremser, Malene?” Morten Bek smiler en lille smule anspændt, som vi kører fra landevejen langs floden ind mod den lille tyske landsby. Svinget drejer nemlig skarpt til højre, men til vores begges lettelse tager vognen skam stille og roligt farten af og tilpasser sig forholdene.

Ganske imponerende. For Morten har slet ikke fødderne på pedalerne. Det nye køreassistent system klarer det hele for ham og er hermed godkendt. Men der er skam også andre forbedringer, man kan se frem til med det nye facelift af den populære firmabil Volkswagen Passat.

Hvor er vi?

Vi befinder os lidt ud for Frankfurt, Tyskland, nærmere betegnet det lysegrønne Rheinland fuld af frodige vinmarker, gamle middelalderborge og små landsbyer med farverige bindingsværkshuse. Det bliver næsten ikke mere klassisk tysk, men det gør vognen, som Volkswagen inviteret til testkørsel af, såmænd heller ikke.

Hvad kører vi i?

Det er fire år siden, at den seneste generation Passat kom på markedet, og derfor er det naturligvis ved at være på tide med en opgradering. Andre bilproducenter sender for eksempel nye generationer ud med et tilsvarende tidsinterval, men ikke Volkswagen.

Den populære firma og familiebil kom på markedet for første gang i 1973, og var skabt på basis af Audi 80. Siden har den solgt i over 30 millioner eksemplarer på verdensplan, og i Danmark sidder Passat pænt stabilt på en markedsandel på omkring 20 procent i segmentet.

Selvom modellen altså nærmer sig fem årtier på bagen, så er det kun blevet til otte generationer (lur mig om ikke den 9. generation kommer i jubilæumsåret). Og det er ikke fordi den nuværende generation ser træt ud, at den nu opdateres, den teknologiske udvikling går bare hurtigt, så efter fire år er det fint at friske det hele lidt op.

Hvad er nyt?

Det udvendige er hurtigt overstået. Designet holder nemlig så absolut endnu, så ud over lidt detaljer på fronten og de nye skarpe lygter for og bag, er det vildeste nok, at Passat har fået skrevet sit navn på hele bagenden.

Går vi ind i kabinen, er der absolut sket noget mere. Her er nyt rat, et nyt bedre digitalt cockpit til rådighed, du ved, så du kan se navigationen i instrumenteringen, og så er vognen desuden online hele tiden via den nye generation infotainmentsystem, så for eksempel navigationen er helt med på, hvad der sker på vejene. Den vender jeg tilbage til.

Køremodes kan i det individuelle program indstilles mere personligt, fordi det nu er muligt at scrolle fra Comford til Dynamic, ikke bare trykke, så man derved kan skabe et program mit imellem indstillingerne. Og så er der altså et nye semi selvkørende system til rådighed. Semi, fordi man naturligvis altid skal have hænderne på rattet.

Den nye vognbaneassistent sørger nu for, at Passat hele tiden kører midt mellem striberne takket være ikke bare kamera, der holder øje med vejen, men også gps tilsluttet navigationssystemet, som ved præcis, hvordan vejen ser ud. Slut med slinger. Og sætter man den nye rejseassistent til, kan det selvkørende system også følge den rute, man har lagt i navigationen og for eksempel selv tage farten af bilen, når den ved, at man skal svinge eller der sker andre ændringer i forholdene. Jovist, det er en smule grænseoverskridende i starten, men også en stor forbedring for folk, der kører meget og langt. Som de jo ofte gør i firmabilssegmentet.

Sidst, men ikke mindst, så er Passat GTE tilbage, altså Plug-In Hybrid udgaven, som har fået forbedret rækkevidden til at kunne køre 55 lydløse kilometer på ren el. Hvis du ikke synes, at det lyder nyt, så er det fordi, du ikke ved, at det nu er ifølge de nye WLTP tal, som er meget mere korrektvisende end de gamle. Kører man altså mindre end 55 kilometer om dagen, burde det være muligt kun at gøre det på strøm.

Hvad synes Morten?

“Regn mig bare for at være kedelig og konservativ, men jeg synes, Passat er en fremragende bil. Hvis jeg vil have revolution i den store mellemklasse, så må jeg gå… ja, hvor skal jeg egentlig gå hen? Bare fordi Opel har ændret navn og design på sin store mellemklassemodel flere gange end jeg kan huske, hvor Volkswagen har holdt stædigt fast i navnet siden Passat startede sin karriere i 1972, betyder det ikke, at Insignia er mere spændende. En Audi A4 eller en Mercedes-Benz C-Klasse kan ikke få pulsen højere op, og så står vi tilbage med spændende biler, som er gennemsnitlige på så mange måder: Alfa Romeo Giulia og Peugeot 508. Jep, så hellere en Passat.

Jeg ved, hvad jeg får, når jeg snupper en Passat som firma- eller familiebil. Den er altid rummelig, den er altid moderne, og den er altid til at få penge for. Den er den klassiske firmabil, som selv ikke den ustoppelige flåde af SUV-modeller har haft held til at ramme.

Faceliftet vil være direkte usynligt for 99 procent af danskerne, hvis det da ikke er fordi Volkswagen-sælgeren peger på de nye hævede “mundvige” i kofangeren eller de store bogstaver på bagklappen (PASSAT, hvis nogen skulle være i tvivl), mens han prøver at bortforklare den underlige beslutning om, at der sidder et Passat-skilt i midterkonsollen, hvor der før sad et godt gammeldags analogt ur.

Går VW så langt nok med faceliftet? Under den næsten ikke ændrede overflade er der nyheder, fx flere sikkerhedssystemer og nyt infotainmentsystem, men mange af de penge den store Volkswagen-koncern bruger på udvikling af nye biler, går til elbiler og selvkørende biler, og jeg har en idé om – kun en idé – at det går ud over især facelift af traditionelle biler. Heldigvis er Passat jo så en fremragende bil, som, når det kommer til stykket, ikke havde behov for en stor opgradering. Selv efter fire år er den sammenlagt en bedre bil end fx den nye Peugeot 508.”

Hvad synes Malene?

“Når Passat har siddet så sikkert på firmabilssegmentet i alle årene er det ikke uden grund. Det er jo en nydelig og præsentabel vogn, der ikke bare kører stabilt, komfortabelt og støjsvagt, man sidder også perfekt bag rattet. Sædet kan indstilles så selv lange skandinavere sidder komfortabelt, og så er der rigelig med plads til familien på bagsædet. Særligt i denne her Variant (stationcar) udgave. Det finder jeg ud af, da jeg sætter mig derom for at filme Morten, mens han kører. Mine arme kan ikke nå ind over passagersædet foran mig. Og de er ellers pænt lange.

Og med den nye rejseassistent er kørekomforten så lige blevet toppet endnu mere af for målgruppen. Firmabilisterne som tilbringer meget tid bag rattet med at køre land og rige rundt.

Nu går jeg jo op i design, og jeg må konstatere, at det holder endnu på Passat. Som det iøvrigt gør på de fleste af Volkswagens andre modeller. Ingen grund til at ændre for meget på det, det kan sagtens tage fire år mere. Men godt at lygterne er blevet skiftet. Teknologien indenfor lys er jo noget, der udvikler sig hele tiden, så lidt ligesom på mennesker er “øjnene,” det første område, der begynder at vise alderdomstegn. Det er der så altså strammet op på nu, og jeg synes specielt, at de nye spidse forlygter tager sig godt ud i et bakspejl. Faktisk, jeg ved godt, det er lidt useriøst, minder de mig lidt om Stålanden. Anders Ands tjekkede alter ego. ”

Den nye Volkswagen Passat er lanceret i Danmark, prisen starter på kr. 325.000,-

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Author: Malene Raith

Share This Post On