Tilbage til fremtiden, ny Toyota Corolla

Modtag PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Foto Malene Raith

“Åh, jah, selvfølgelig!” Lige pludselig går det op for mig. Et mysterium, der har forfulgt mig i mange år, begynder at dimre. Mit fokus har nemlig været det helt forkerte sted. Emnet er CVT-gear, også kaldt multigear eller milliongear, og det har unægtelig skabt en kløft mellem elskere og hadere. Japanerne elsker det, europæerne gør ikke. I grove træk. Og hver gang jeg kører med CVT-gear, forsøger jeg at forstå japanerne. For hvordan kan man dog elske den lyd af omdrejninger?

Svaret fik jeg i dag. Bag rattet på den nye Toyota Corolla. Og det giver ikke bare rigtig god mening, det er faktisk også blevet forbedret på den nye vogn med navnet fra fortiden.

Jeg befinder mig på den solbeskinnede ø i Middelhavet, Mallorca, hvor Toyota har inviteret til testkørsel af deres helt nye Toyota Corolla. Jep, Corolla. Du genkender sikkert navnet, selvom vognen ikke har været på det danske marked i over 12 år. Testbilen var da faktisk også indtil for omkring et år siden, tænkt som den nye 3. generation Toyota Auris. Men blev så altså pludselig omdøbt til Corolla i stedet. Eller måske rettere igen.

Lad os lige gå lidt tilbage i tiden. Til 1966. Der kom den første Toyota Corolla nemlig til verden, og allerede i 1967 var den på dansk asfalt. Den lille fornuftige familiebil passede så perfekt ind i danskernes behov og hverdag, at dens populariet steg med årene frem til rekordåret 1986, hvor Toyota Danmark solgte hele 15.000 styks. Men gennem 00’erne begyndte salget at dale for alvor. Og i 2006 solgte Toyota Danmark blot sølle 1200 stykker. Vognen havde haft sin tid, nu skulle der ske noget nyt. Og viola, Corolla, der havde solgt 216.000 stykker i Danmark siden lanceringen fyrre år tidligere, blev til Auris.

Med det nye navn og et nyt design håbede Toyota, at kunne sparke gang i salget af Corolla-arvtageren, men successen blev aldrig den samme. Til gengæld gjorde Toyota noget andet ved Auris, som skulle vise sig at blive en sællert, særligt de seneste tre år i Danmark: De gjorde den til en hybrid.

Og på den måde møder fortid og fremtid nu hinanden i den nye Toyota Corolla. For på trods af sit fravær, altså af navn, er Corolla stadig Toyotas bedst kendte model, som (sammen med Auris) til dato har solgt i over 46 millioner på verdensplan. Der kører stadig 20.000 gamle Corollaer rundt på de danske veje, som Toyota jo så for et år siden besluttede, nu skal have følgeskab af en helt ny navnebror.

Nuvel. Jeg indrømmer blankt, at jeg har lidt svært ved at få øje på noget som helst DNA fra den Corolla min mor havde i 1980’erne, i den nye bror, som står foran mig under en palme på Mallorca. Men det er fordi, jeg tænker forkert. Den nye Corolla er beslægtet med den gamle, fordi Auris er det. Designet har bare udviklet sig videre til det, det er i dag, 50 år og 12 modelgenerationer senere, fordi Toyota ikke, modsat f. eks. Porsche 911, bibeholder et design, men så godt som starter forfra ved hver generation.

Den nye Corolla er som sagt en helt ny vogn. Den er skabt på samme platform som både Toyota CH-R og Prius, har fået et nyt meget markant design, særligt på fronten og i interiøret, og blevet længere, bredere og lidt lavere end Aurisforgængeren med kortere udhæng. Vognen bliver introduceret både som Hatchback og Tourings Sports (stationcar) i april, og sidstnævnte er nu vokset så meget, både i længde og akselstand, at den størrelsesmæssigt overtager fra Avensis. Som er helt over and out.

Og lige præcis stationcar’en er udviklet specielt til det europæiske marked, fordi vi har en særlig forkærlighed den type familiebiler, faktisk forventes den at udgøre omkring 70 procent af salget i Danmark, så ud over at den øgede akselafstand giver ekstra plads på bagsædet, er der også blevet ekstra lydisoleret deromme. Og så er bagagerummet på hele 598 liter. Mod 361 i Hatchback’en og 560 liter i den nu afdøde Avensis.

Hatchback’en er så den lidt mere dynamiske udgave med et mere sporty look og pænt meget mindre plads på bagsædet. Som i ikke særligt meget. Sædepositionen for føreren i den nye Corolla er nemlig optimeret, så man nu sidder lidt mere tilbage og trækker rattet til sig. Motorhjelmen er mere flad, så udsynet er bedre, og kabinen har generelt fået en mere premiumpræget fornemmelse.

Adaptiv fartpilot er standard, og afhængig af udstyrsniveau kan man få rigtig headup display i farver, elektrisk bagklap med sparkefunktion, Matrix LED forlygter med automatisk op- og nedblænding, den nyeste generation infotainmentsystem med stor 8″ skærm og selvfølgelig Toyotas upgraderede sikkerhedssystem (Safety Sense) nu også med genkendelse af fodgængere i mørke og cyklister i dagslys.

Det kan godt være, at jeg personligt synes, at infotainmentskærmen er lidt klodset, specielt, når billedet ikke går til kant, men der er noget andet, jeg til gengæld rigtig godt kan lide: gearskifteren.

Jo, jo, nok kommer den nye Corolla som indstigningsmodel med en 1.2 liters turbobenzinmotor med 166 hestekræfter, men eftersom Toyota Danmark kun regner med, at den vil udgøre 5 procent af salget, vil jeg gå direkte til hybridmodellerne. Nemlig. Flertal.

For som tidligere nævnt, var det bedste, der skete for Auris, at den blev til en hybrid, og successen er faktisk så stor, at Toyota for første gang nogensinde tilbyder hele to forskellige hybridmotorer til en bilmodel. En 1.8 hybrid med 122 hestekræfter og en noget stærkere 2.0 med hele 180 hestekræfter.

Hybrider har jo, som du sikkert godt ved, en el- og en benzinmotor, som hjælpes ad. Når jeg for eksempel starter vognen foregår det først lydløst på strøm og ved højere hastigheder slår benzinmotoren så til. Hybrider har altid automatgear, som jo unægtelig “upper” komforten, og gearskifteren på Corolla er til min glæde nu en helt almindelig nydelig en af slagsen. Og ikke en løjerlig blå bandit, som den der sad i Auris.

Og der er godt skub i den lille effektive 1.8 hybrid. Den kører smooth, behageligt og friskt til ud ad landevejen her på Mallorca. Ikke den vildeste raket, men skam stadig hurtig nok til at komme udenom lastbiler og forsigtige varebiler. Har man en hverdag i og omkring byen og ikke det store behov for at køre vildt hurtigt hele tiden, er denne her utvivlsomt det fornuftige valg. Specielt, hvis man har kørt hybrid før og ved, hvordan man skal køre for at optimere komfort og forbrug. Men jeg er, indrømmet, lidt håbløs til den slags. Og derfor kan jeg allerbedst lide den nye større 2.0. Og nej, ikke fordi jeg behøver være fartgal – omend den klarer 0 – 100 på 7,9 sekunder – men fordi det er den, der giver sådan en som mig den bedste hybridoplevelse. Faktisk den bedste, jeg har haft i en hybrid til dato.

For naturligvis er vognen hurtig med så mange hestekræfter, den ligger godt plantet på vejen i svingene uden at blive ukomfortabel på noget tidspunkt, men allermest tilfreds er jeg med det dersens CVT-gear. Som jeg ellers ikke er fan af. For multigear kan jo give vild motorlarm, når man træder på speederen, så meget på særligt ældre modeller, at jeg somme tider kniber øjnene sammen af frygt for at motorblokken flækker. Men den nye kraftigere motor er, til min store overraskelse, noget længere tid om at lyde anstrengt, hvorefter den ovenikøbet hurtigt finder sit leje og falder dermed til ro igen. Fedt! Og med den, for mange mennesker, noget irriterende omdrejningslyd ude af billedet, går det op for mig, hvorfor det nu er, at de japanere elsker det her gear. For accelerationen er lineær. Altså glidende, sofistikeret og komfortabel. Ikke noget med primitive kraftige ryk, men blot en elegant form for fartforøgelse.

Og det gør den nye Corolla, navnlig med den store hybridmotor, til en mere dynamisk og komfortabel hybridoplevelse end nogensinde. Giv den gas i hatchbacken eller tag hele familien på en længere køretur i stationcar’en. Drevne hybridkørere vil elske Toyotas nye vogn, men også hybridamatører vil kunne se fornuften i den nye Corolla. Måske endda særligt nu, hvor det pludselig er blevet langt mere forståeligt, hvorfor æstetikere foretrækker trinløst automatgear.

Den nye Toyota Corolla bliver lanceret i Danmark i begyndelsen af april og koster fra kr. 218.000,-

Billigste hybridvariant starter på kr. 246.000,- og kr. 10.000,- mere for en Touring Sports. 

Modtag PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Author: Malene Raith

Share This Post On