Toppen af eksklusiv, Rolls-Royce Phantom

Modtag PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Foto Malene Raith

Jeg har altid, som så mange andre bilglade mennesker, haft en forkærlighed for Rolls-Royce. Helt fra jeg var lille og udtalte Toyota på japansk, var min drømmebil en ældre Phantom med reservehjul på siderne, tofarvede dæk og “englen” på fronten. Det stod for mig som uopnåelig klasse, elegance og stil, der utvivlsomt ville passe perfekt til det store engelske gods, som jeg naturligvis en dag skulle bo på.

Nogle årtier senere befinder jeg mig så her i Hellerup uden hverken gods eller guld. Bommer. Til gengæld står der en spritny Rolls-Royce Phantom VIII foran mig og afventer, at jeg sætter mig ind. Og det har jeg det ganske fint med. Nok ejer jeg den ikke, men det er der heldigvis ingen, der ved, som jeg nogle minutter senere flyder ned ad Strandvejen som en dronning.

Jeg er naturligvis bare ikke dronning af noget som helst. Rolls-Royce har nemlig inviteret alle danske motorjournalister til testkørsel af de luksuriøse vogne med udgangspunkt i en statisk præsentation af deres nye store terrængående model: Rolls-Royce Cullinan.

Cullinan er en såkaldt High Body Vehicle, og nej, ikke som i “Hi Buddy!”, det er blot Rolls-Royce elegante måde at komme udenom SUV betegnelsen. En terrængående Rolls-Royce handler nemlig selvfølgelig stadig om uopnåelig luksuriøs livsførelse, ikke det dersens folkelige Sport Utility. 

Kvinden med vind i kjolen på fronten, Spirit of Ecstacy – også kendt som Emily, Silver Lady eller Flying Lady, og som Eleanor Velasco Thornton har stået model til – er placeret højere end på nogen anden Rolls-Royce.

Den over 2,6 ton store vogn er opkaldt efter verdens største rå diamant, der blev fundet i en mine i Sydafrika i 1905, og sidenhen skåret ud i over 200 diamanter. Den største af dem, Afrikas Stjerne, sidder i den britiske dronnings scepter og den næstestørste i hendes krone.

Intet mindre kan gøre det for Rolls-Royce, når de skaber en ny model, og havde det været ethvert andet mærke, ville det måske virke noget prætentiøst og nyrigt. Bare ikke for Rolls-Royce. Mærket har klassen til at bære et sådant navn uden at det virker anstrengt.

Det er ikke mange forund at tage plads i en Rolls-Royce. Alligevel kommer de fleste af os tæt på. For nok forbinder man mest mærket med store luksuriøse limousiner, men kig lige ud ad vinduet næste gang du flyver. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at du vil få øje på de to velkendte RR’er på motorerne, hvis du befinder dig i en Airbus 330, Boing 777 eller Airbus 380. Men den del af historien skal det nu ikke handle så meget om.

For det hele startede trods alt med bilerne i værkstedet i Manchester tilbage i 1904, hvor Henry Royce fremstillede sin første vogn, som blev solgt af en bilsælger ved navn Charles Rolls. I 1906 slog de sig officielt sammen og skabte derved verdens måske mest prestigefyldte brand. Flymotorerne kom til under første verdenskrig, da den britiske bilproducent blev bedt om at begynde at bygge dem, så englænderne, Dear God, ikke skulle ligge under for at bruge franske motorer i deres kampfly. Og 1931 blev så året, hvor Rolls-Royce for alvor fasttømrede de deres position indenfor luksuslimousiner ved at overtage Bentley.

Desværre kulminerede flere års dårlig ledelse kombineret med underskud fra udviklingen af den komplicerede RB211 (tak til Wikipedia) jet motor (som senere blev en stor succes) i 1970 med, at ejerne var tvunget til at sælge ud. Rolls-Royce blev opkøbt af staten. Bilerne blev efterfølgende skilt fra moderselskabet, skiftede ejere, og da den del af virksomheden blev sat til salg igen i 1998, lagde BMW, der alligevel allerede leverede både motorer og dele til både Rolls-Royce og Bentley, en stor check på bordet. Det beløb toppede Volkswagen Group bare med 100 millioner pund og nappede dermed virksomheden lige for snuden af dem.

Eller, det vil sige … det viste sig så efterfølgende, at Volkswagen faktisk kun havde fået fingrene i bygningerne, brugen af Spirit of Ecstacy og den karakteristiske kølergrill, mens selve Rolls-Royce navnet hørte ind under selskabet med flymotorerne. Og dermed ikke fulgte med i handlen. Fedt nok. Og for at gøre ondt værre samarbejdede flymotorselskabet allerede med BMW, og besluttede derfor at give dem rettighederne til navn og logo i licens for blot 40 millioner pund.

Nu stod de to tyske bilgiganter så med hver deres vigtige del af den britiske bilkoncern, uden at nogen af dem rigtig kunne bruge det til noget. Men eftersom BMW kunne standse deres levering af motorer meget hurtigere end Volkswagen kunne nå at bygge deres egne, endte det hele lykkeligt med, at Volkswagen meldte ud, at de i virkeligheden også kun var interesseret i Bentley. Øv, bøv. Det var nemlig et mere volumenpræget mærke, der solgte i det dobbelte antal, så aftalen blev, at fra 1998 til 2002 skulle BMW fortsætte leveringen af motorer til fabrikken og lade Volkswagen bruge navn og logo. Herefter ville Volkswagen give slip på Rolls-Royce og hellige sig Bentley. Som sagt så gjort og i januar 2003 blev Rolls-Royce skilt fra Bentley og flyttede ud til en ny fabrik i Goodwood, hvor vognene håndbygges den dag i dag.

I Danmark er Rolls-Royce, som i resten af verden, kun for et fåtal af velhavere og kongelige. For eksempel er Dronning Margrethes fornemmeste vogn, Store Krone, en Rolls-Royce Silver Wraith, som blev anskaffet i 1958 af Kong Frederik den 9.

De danske afgifter har bare, til forskel fra andre lande, medvirket til, at markedet for de store luksuslimousiner, har været så godt som ikke eksisterende herhjemme. De fleste Rolls-Royce har som oftest nogle år på bagen og været special importeret fra udlandet. Men nu i 2018 er der endelig kommet andre boller på suppen efter at My Garage i Vejle er blevet officiel Rolls-Royce forhandler. Og det er sådan set derfor, at vi står her i Tuborg Havn i dag. For med både forhandler og autoriseret værksted til at tage sig af de kræsne kunder, giver det pludselig mening, at introducere en ny Rolls-Royce model for danskerne. Ikke mindst set i lyset mulighederne for at flexleasing.

Cullinan er som sagt den første firehjulstrækker fra det britiske producent, og den høje vogn er naturligvis udstyret med den kendetegnende lodrette grill, de klassiske modsathængslede bagdøre, kaldt suicide doors, og en super eksklusiv kabine i læder, uld og kashmir. Den elektriske krog til hestetraileren gemmer sig under bagenden, men generelt er al udstyr i denne kaliber vogne “bespoke”, altså skræddersyet efter kundens ønsker. Under den enorme røde motorhjelm gemmer der sig en 6,75 liters V12 motor med 570 hestekræfter, men den prøver vi ikke i dag. Vognen er nemlig endnu ikke gået i produktion. Det gør den først senere på året, og de første vogne forventes leveret midt i 2019. Til en pris på omkring 6,2 millioner kroner.

Men snydt bliver jeg alligevel ikke for et smugkig ind i den eksklusive verden af luksus. Som sagt venter den helt nye Rolls-Royce Phantom VIII, kongen over dem alle, nemlig på mig, og da jeg sætter mig ind, giver det hele mening. De tykke gulvtæpper, stjernehimlen i loftet med de i hundredvis af små lysprikker, de smukke røgede eukalyptustræspaneler, den bløde læder, knapperne, der lukker den store tykke dør for dem, der ikke har en chauffør til at gøre det, skærmene, der glider frem på træbordene bagpå passagersædet – det hele er præcis så eksklusivt, som jeg forestillede mig. Den ypperste luksus i klassisk britisk stil, der hverken er for overlæsset, for moderne, for gammeldags eller mangler noget som helst. Intet skuffer, intet overrasker … eller det vil sige, der er faktisk en ting, som jeg ikke havde set komme …

“Er der ikke noget med, at Rolls-Royce V12 motorer skal være så stabile, at man kan sætte en mønt på højkant og starte motoren uden at den vælter?” er der en, der spørger mig. Jo. Det er der, og det kan man. Og konsekvensen af den forfinede vibrationsfri motor er en fuldstændig og aldeles rolig og støjfri kabine. Som jeg majestætisk flyder ned ad Strandvejen i den enorme limousine og kigger ud over den høje lange motorhjem med Emily for enden er her så stille, at jeg kan høre uret på mit håndled tikke. Wow, hvor er det vildt at opleve!

Og da jeg forcerer et par vejbump på en villavej, får jeg at vide, at jeg ikke behøver sænke farten synderligt. Vognen kan nemlig klare den slags og gør det helt uden at gynge. Kun et enkelt vip med snuden, så er den stabil på ny. De 563 hestekræfters kan flytte den 2,56 tons tunge limousine fra 0 – 100 km/t på blot 5,3 sekunder, men det prøver jeg nu ikke. For selvfølgelig begynder man ikke at te sig uanstændigt i en vogn med et prismærke i omegnen af 9 millioner kroner. Hverken som motorjournalist eller dronning.

Jovist, kan man finde dyrere håndbyggede sportsvogne, der koster nogle millioner mere, men så er vi ovre i den utopiske afdeling. En Rolls-Royce er med sin historiske klasse urørlig i sin position på toppen af den automobile fødekæde. Og det kan da godt være, at nogen tror, der er koldt deroppe, men jeg ved nu, at der i virkeligheden er stille, lunt og ualmindelig fantastisk. Præcis som jeg havde forventet, dengang et engelsk gods var en naturlig del af min fremtidsvision. ***

Kilde: Wikipedia

Modtag PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Author: Malene Raith

Share This Post On