Morten, Malene og Mazda MX-5

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Foto Søren Juul og Malene Raith

Der er faktisk ikke meget, jeg er bange for. Ingen fobier, allergier eller skræk for noget som helst bider på mig. På nær en ting. Og nej, det er ikke nattens fyrste, jeg frygter, omend vi faktisk befinder os få kilometer fra Grev Draculas fødeby i Transsylvanien. Det er noget helt andet stort og bepelset, der bor her i skovene og lige nu får mig til at kommandere Morten Bek tilbage ind i vognen igen, så vi kan fortsætte morskaben videre gennem alle hårnålesvingene i den forfriskede Mazda MX-5. En vogn, som Morten og jeg har svært ved at mundhugges over.

Hvor er vi? Vi befinder os midt i Rumænien, nærmere betegnet i de bjørnefyldte skove på den østlige side af den legendariske bjergvej, Transfagarasan, (nej, det er ikke det japanske navn for dagens event), hvor Mazda har inviteret til testkørsel af den nye opdaterede 2019 MX-5.

Transfagarasan, et navn som jeg selv efter to dage i Rumænien stadig ikke kan udtale, blev bygget i 1974. Ca. 90 kilometer lang er den mere eller mindre asfalterede vej, som er udråbt af Top Gear til at være en af verdens bedste bjergruter, og når man står på toppen i over totusinde meters højde ved passet gennem de Karpatiske bjerge og skuer ned ad bjerget ligner vejen da også en racerbane. Med andre ord, det ultimative sted, at afprøve den glade og opdaterede udgave af den køreglade roadster Mazda MX-5. Men inden vi når til opdateringen, får du lige historien.

Hvad kører vi i? Mazda MX-5s historie går nemlig helt tilbage til Mazdas hovedkontor i Hiroshima i 1979, hvor en motorjournalist, ifølge rygtet, foreslog koncernen, at de burde bygge en enkel, vind-i-håret, classy britisk roadster. Som vel at mærke var til at betale. Det startede hele processen, som endelig ti år senere kulminerede i præsentationen af den første Mazda MX-5 på Chicago Auto Show i 1989.

Sidenhen er der kommet flere generationer til og fordi den kække to-sæders bil har så entusiastisk en fanskare, er der desuden også produceret et mindre bjerg af Limited Editions. Der er langet over 1,6 millioner Mazda MX-5 over disken gennem årene og så har den vundet over 300 priser. Fjerde generation, som vi nu er oppe på, ramte asfalten i 2015, og det er altså en ny opdatering af den, som vi nu er i Transsylvanienfor at køre.

Hvad er nyt? For at starte i den lette ende er det nu muligt at udstyre vognen med nye sorte fælge, sorte sidespejle og en ny brun softtop. Indvendigt vækker en ny feature, som Morten Bek vil komme ind på, begejstring, og så er det desuden blevet en mulighed at kunne forbinde sin telefon til infotainmentsystemet via Apple Carplay. Der er også kommet nye sikkerhedssystemer som skiltegenkendelse og bakkamera til, men det er blot til information. For sikkerhedssystemerne vil med danske afgifter, gøre vognen alt for dyr og bliver af samme grund ikke tilgængelige herhjemme.

Vibrationerne i den manuelle gearkasse og trinene i den automatiske er også blevet forbedret, og så har man ændret lidt i udstødningen, så Mazda MX-5 nu har fået lidt mere lyd uden at være overdrevet. Og så er der selvfølgelig motoren. Mazda MX-5 fås jo med en enten 1.5 eller 2.0 liters SkyActive motor, begge er nu blevet optimeret med blandt andet forbedret friktion, og det har givet forbedret moment og power. Nuvel, mens det kun har givet 1 hest mere under hjelmen på 1.5 liters motoren til 132 stykker, så finder man nu 24 ekstra af slagsen i 2.0 liters motoren, så den i alt er oppe på 184.

Og det kan man altså mærkes i den lille vogn, der aldrig har vejet så lidt som nu.

Hvad mener Morten?

”Fordi jeg har været stor beundrer af den japanske roadster, siden jeg kørte den første gang, og bare i så meget højere grad siden den nyeste kom i 2015, har en lille ting irriteret mig. Det er nok blevet bevaret for at spare vægt, men rattet har aldrig kunne sættes andet end op og ned i MX-5. Kun få mennesker er bygget helt rigtigt til at sidde perfekt i MX-5, men nu kan også jeg indtage den lille perle af en bil og sidde helt optimalt. Rattet kan nemlig ikke bare op og ned, men også ind og ud, og en meget stor tak til Mazda. De har endda fundet ud af at gøre det, uden at gøre den fjerlette bil tungere.

Malene og jeg konkurrerer om at have det største smil dagen i gennem, mens vi skiftes til at køre og kigge på veje, der snor sig gennem bjergene, som var de lagt af naturen, ikke rumænsk arbejdskraft. Jeg smiler igen, mens jeg skriver de her linjer, for MX-5 kan noget, som INGEN anden bil i nærheden af dens prisklasse – og i det hele taget få biler – kan. Den er lav, let og ufatteligt underholdende selv med 40 km/t, og jeg har det som om, jeg styrer bilen med hele kroppen, ikke kun hænderne på rattet. I de herlige sving sidder jeg i centrum af bilen, og mærker med min bagende hvordan balancen og farten kan ændres med små doser fra motoren. Lige her sender jeg en lille bøn til de flittige ingeniører i Hiroshima: sæderne måtte gerne have mere sidestøtte til de vilde svingture. Okay, man kan få MX-5 med fine Recaro-sæder, men den slags koster jo.

Det er kloge folk, der er ansat hos Mazda. Min fantasi rækker simpelthen ikke til at finde på et bedre sted at lade os prøve de ekstra 24 hestekræfter og ekstra omdrejninger, der er masseret ud af 2-liters motoren. På Transfagarasan er der overblik over de alpine enge, som asfalten bugter sig gennem, og så går det ud ad både solide stigninger og lige stræk. De 24 hk er som en forfremmelse til en bil, der allerede har fuld fart på karrieren, og den ekstra portion er meget til en bil, der kun lige vejer over 1.100 kilo med en fører på 75 kilo inkluderet (ja, den vejer så lidt mere med mig i førersædet). MX-5 går fra at være hurtig nok til at være en GTI-roadster, som hele til tiden har flere kræfter og mere af det sjove overskud. Hvis ikke det var en af de bedste gearkasser i hele verden, ville jeg kunne holde den i 3. gear gennem svingene OP ad bakken. Det kunne jeg altså ikke, da motoren havde 160 hk. Mazda har så sindssygt godt styr på at udvikle sin roadster i både små og store trin, og det er for mig fascinerende, når MX-5 nærmest har en hel lomme af markedet for sig selv. Det er klart derfor, dens karriere har været en stor opstigning siden 1989.”

Hvad mener Malene?

“Nok overhaler jeg ikke lige så mange sære Daciaer af nyere og ældre dato som Morten, men det betyder ikke, at jeg er mindre underholdt en han. Jeg elsker nemlig, at jeg med højre hånd kan åbne taget og i et snuptag smække det ned, så jeg bare skal dreje hovedet for at se bagenden. Det giver unægtelig en rar følelse af kontrol, når jeg både kan se og fornemme hele bilen, og runde skarpe sving i fuld fart med lidt hvin fra dækkene uden at føle, at jeg gør noget grænseoverskridende eller farligt. Ganske enkelt vaskeægte køreglæde.

Gearene glider så let som ingenting, og så er Mazda MX-5 en utrolig let bil at lære at kende. Det er simpelthen en vogn, man bare tager på og kører. Ikke noget rod med koblingspunkt og den lille korte gearskifter finder gearene så let, at man ikke behøver automatgear. Med mindre man bare ikke gider bruge venstre ben.

Men det er selvfølgelig også en af hjørnestenene ved Mazda MX-5. Kald det bare et marketing stunt, men jeg er fan af de japanske filosofier, der ligger til grund for både design og køreoplevelse. Det første kalder Mazda for Kodo, Soul of Motion, og handler om, at vognen skal se ud til at være i bevægelse, også når den holder stille. Men så er der køreoplevelsen. Sammen med fjerde generation MX-5 introducerede Mazda nemlig også den nye filosofi: Jinbai Ittai. Rytter og hest forenet. Og det er faktisk en ret nøjagtig beskrivelse af, hvordan det føles at sidde bag rattet på den nye opdaterede Mazda MX-5 her i solskinnet på Transfagarasan. Og selvom jeg med taget nede måske nok kan føle mig som et nemt offer i de bjørnefyldte skove, giver det mig omvendt en anderledes nærhedsoplevelse på toppen af bjergpasset, hvor man kan købe friskt kogte majs, tørret kød og lokale runde oste ved boderne langs vejen, inden vi med vind i håret og smil på læben flyver gennem hårnålesvingene ned ad bjerget igen.”

Den opdaterede 2019 Mazda MX-5 er allerede landet hos forhandlerne i Danmark, prisen starter på kr. 303.978,-

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

 

Author: Malene Raith

Share This Post On