Spa for dronninger i Glücksburg

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, tryk her!

Foto Malene Raith

“Du er en dronning nu, så bare luk øjnene og nyd det,” forklarer den kvindelige bademester venligt, men bestemt. “Krop og sjæl vil effektivt blive vasket og al skidt skrubbet væk, så du bagefter vil føle dig 20 år yngre.”

Jeg smiler. Så vil jeg jo være som en nyfødt, har jeg lyst til at sige, men dronninger fortæller ikke vittigheder. Slet ikke dårlige vittigheder. I stedet lægger jeg mig ned på det lune hvide marmorbord i den duftende badestue i spaen på Vitalhotel Alter Meierhof, lader roen falde over mig og hengiver mig til det tyrkiske hamam baderitual. Som er konger og dronninger værdige.

Min rejse fra ganske almindelig borger til dronning starter nogle timer tidligere på dagen hjemme i København, hvor jeg har sat min mor og min kuffert ind i bilen og sat navigationen til Tyskland. Nærmere betegnet Flensborg og det femstjernede Vitalhotel Alter Meierhof, som har inviteret på spaophold. Og det er faktisk ikke så langt væk, som det kan lyde. Slet ikke for folk i Jylland, der blot skal tage motorvejen mod syd, men også for mig, der bor to broer længere mod øst.

Det tager nemlig kun lidt mere end tre timer at køre derned, og jeg skal stort set bare huske at holde til højre ved udfletningen lige efter Lillebælt, og så dreje til venstre op langs fjorden i Flensborg.

Vitalhotel Alter Meierhof blev opført i sin nuværende form med spa, værelser og restauranter i 1999, men traditionen går mere end hundrede år tilbage. Frem til 1990 lå der nemlig et gods som beværtede gæster her på grunden ved fjorden, inden en ødelæggende brand satte punktum for det.

Grunden blev opkøbt, Vitalhotel Alter Meierhof opført og siden har både gourmet og wellness været omdrejningspunktet i det grønne landskab ved bredden af Flensborg Fjord.

Vi ankommer i silende regn. Den slags lægger måske ikke op til at sidde udenfor på den store terrasse blandt roser og rhododendron og nyde et glas kold tysk øl vom fass, til gengæld gør det det ekstra hyggeligt at sidde inde i varmen, og spise en god frokost i Brasseriet, inden vi gør klar til at tilbringe resten af dagen i spa.

Vores værelse er stort og lyst med en glaskarnap for enden med den skønneste udsigt over fjorden og regnbygerne, der ind imellem skjuler modsatte bred i fugtig dis. Her ifører vi os nu badetøj, de tykke hvide bomuldsbadekåber og klipklappere, som ligger klar til os, og tager elevatoren ned i kælderetagen.

Man dufter det straks, som dørene går op. Renheden, sæben og de duftende olier, som fortæller, at vi befinder os ved spaen. Jeg er ingen ørn til tysk. Kan forstå en smule, men så snart jeg åbner munden, kan jeg kun finde ud af at sige: ja, und, nein. Et utroligt unuanceret ordudvalg. Heldigvis taler det venlige tyske personale også engelsk, enkelte sågar lidt dansk, så vi får lækre tykke håndklæder udleveret med en fin gennemgang af faciliteterne, samt hvor vi skal møde op, når vi skal i hamam.

Men først skal vi lige ryste hverdagen og køreturen af, og det gør vi i den smukke pool med elektriske døre for enden, så man kan svømme videre ud udenfor. Og regnen medvirker faktisk til at gøre det endnu sjovere at svømme rundt i det lune vand med kun ansigtet oppe i det 12 grader varme sommervejr.

Bagefter tester vi saunaerne. Der er nemlig tre forskellige slags. En rigtig og meget varm finsk sauna, et dampbad i en noget mere behagelig temperatur, samt en sauna på omkring de 40 grader, hvor der hvert 3. – 4. minut starter en ganske særpræget maskine, som dypper varme sten ned i vand og dermed fylder luften med damp. Det er vores favoritsauna.

Men det hele bliver dog toppet af turen i hamam. Jeg har aldrig prøvet det før, og er derfor lidt spændt på, hvad der skal ske, som jeg bliver ført ind i badestuen af den kvindelige bademester. Badetøj- og kåbe hænges til side, og jeg iføres et bomuldsklæde med instrukser om ikke at røre en finger. For jeg er nu en dronning. Fantastisk!

Ceremonien begynder med et varmt dampbad, så hud, krop og sjæl kan blive klar til det store rensende baderitual. Hamam har oprindelig sin inspiration fra det gamle Rom, hvor man gladeligt badede i store kar i timer daglig og snakkede politik, sladder og dagligdag. Men som ritualet bevægede sig mod øst til Grækenland og videre til Tyrkiet, syntes folk, at det var for klamt at opholde sig i det samme stillestående vand for længe. Hamam blev derfor til en badeceremoni, et renselsesritual med rindende vand, for både krop og sjæl.

Jeg bliver ført ind i badestuen af lys og rosa marmor og får i første omgang mine arme, min ryg og ganske forsigtigt også ansigtet peelet af bademesteren med en handske af råsilke. Herefter skylles jeg af med lunt vand fra kobberskåle, inden jeg lægger mig på det lune marmorbord og får skrubbet resten af kroppen. Jeg skylles igen, hvorefter jeg skummes ind i blød og velduftende olivensæbeskum i det særlige hamam ritual. Herefter følger massage, flere afskylninger og til sidst vaskes mit hår blidt med en tyrkisk kokosshampoo. Jeg skal intet foretage mig. Blot nyde at blive renset, tørret og til sidst iført bådekåben igen.

Ren fra inderst til yderst bliver jeg fulgt ud i hamamets stillerum til en stor lun himmelvandseng, bliver pakket ind i et blødt tæppe og får serveret æblethe.

“Huden kan blive lidt tør nu, så du må endelig bruge den bodylotion, der er ude i omklædningsrummet,” får jeg at vide, “og husk så, at du ikke må bruge scrub før om tre uger igen.”

Jeg nikker og smiler. Og lukker så øjnene, lytter til den dæmpede musik og nyder, hvor fantastisk ren og afslappet jeg føler mig lige præcis nu.

Hvor længe jeg ligger der, aner jeg ikke. Men da jeg igen begiver mig tilbage ind i spa’en er det næsten spisetid, så turen går videre op til værelset, hvor vi klæder om til middag.

Vitalhotel Alter Meierhof har en to-stjernet Michelinrestaurant, et brasseri og en vinbar. Vi har bord i brasseriet, som byder på a la carte eller en tre retters menu. Vi tager sidstnævnte, og lægger ud med et glas kølig hvidvin og en dejlig tomatsalat med pesto, rucula, parmasan og Serranoskinke.

Til hovedret vælger vi bøf, og får serveret et super mørt stykke oksemørbad med lilla kartofler, spinat og rødvinsauce. Perfekt stegt og meget smagsfuldt og perfekt sammen med den argentinske Cabernet Sauvignon fra 2014. Vi er rimelig mætte nu, så vi vælger at få kaffen serveret sammen med desserten, som heldigvis er dejlig let og nem at gå til, en kokosmousse med banan og passionsfrugt is. Lækkert og luftigt.

Trætte, afslappede og mætte triller vi op på værelset igen. Det er ikke meget mere, jeg får foretaget mig, før søvnen indhenter mig, og jeg sover som en sten til næste dag.

Jeg er ikke A menneske. Alligevel vælger jeg at stå tidligt op næste morgen og hoppe i bikinien, så vi lige kan nå turen rundt i spaen igen. Pool, sauna, isbad og sauna igen, inden vi iklæder os hverdagstøjet på og går mod brasseriet på ny. Og den indbydende morgenmadsbuffet, der venter her. Solen titter frem her til morgen, så jeg når også en frisk morgentur i haven, hvor jeg snuser til blomsterne og det nyslåede græs, inden kufferten pakkes på ny og navigationen igen sættes til motorvejen mod København.

De knap 24 timer på Vitalhotel Alter Meierhof, har ikke bare bragt ro i sindet og godt til ganen, de har også budt på et renselsesritual, der er dronninger værdige, og som bliver hængende i krop og sjæl i flere dage efter.

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, tryk her!

 

 

Author: Malene Raith

Share This Post On