Sunset i Santa Monica

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, tryk her!

IMG_1619

Foto Malene Raith

Indrømmet. Californien er måske ikke helt oplagt til en lille weekend getaway. Det kræver nemlig 12 timer i fly hver vej, så man vil sikkert være langt mere stresset søndag aften, end da man tog hjemmefra fredag morgen.

Men er du alligevel i Los Angeles i andet ærinde, bør du unde dig selv et par dage ved kysten i Santa Monica.

IMG_1681

Selv er jeg fløjet over Atlanten med for at opleve en verdenspremiere fra Mazda og se Los Angeles Auto Show i Down Town.

Her, fjernt fra havet er LA egentlig ikke en specielt interessant storby. Den er enorm og vidtstrakt, faktisk på størrelse med Sjælland, og på nær i de dyre postnumre på bakkerne bag Sunset Strip, er langt de fleste huse flade og skæmmet af elledningerne, der hænger som guilander mellem de høje palmer.

Bevares, der er masser af trafik på de store færdselsårer, der skærer sig på kryds og tværs gennem byen, men villavejene og sidegaderne er bemærkelsesværdigt øde i solskinnet midt på dagen. Her er ingen cyklister eller fodgængere, måske på nær en mexicansk husholderske, som lufter hund. Afstandene er store, og man når ingenting til fods.

IMG_1597

Af samme årsag er jeg ikke den eneste, der pakker kufferten efter to dage i midten af Los Angeles og søger mod Santa Monica, havet og solnedgangen.

Kystbyen, som er opkaldt efter helgenen af samme navn, har været et populært feriested siden begyndelsen af 1900-tallet på grund af den 5 kilometer lange sandstrand, og i weekenderne og helligdagene søger storbyens borgere, berømtheder som almindeligheder, herud for at få luft, blå himmel og sand mellem tæerne.

I 1980’erne begyndte Santa Monica for alvor at blomstre op. En del af 3. Street, altså 3. gade fra havet, blev i 1989 lavet om til gågade, og siden er hele området blevet mere og mere nydeligt og levende.

Folk går faktisk rundt på deres ben her, man kan nå det hele til fods, og det skaber liv og behagelig stemning. Udvalget af restauranter og butikker er ikke bare steget rigtig meget, siden jeg første gang satte ben her i 1992, niveauet er også blevet langt højere.

IMG_1643

Du kan skam stadig få pizzastykker og McDonalds, men du kan også få et fem retters gourmetmåltid, seafood og steak. Butikkerne går fra GAP og H&M på 3. Street Promenade til Louis Vuitton og Tiffanys i det restaurerede shoppingmall for enden af gågaden: Santa Monica Place.

Her er også tre biografer, hvis det skulle blive regnvejr, men med 300 solskinsdage om året og en vintertemperatur på 20 grader er hovedattraktionen naturligvis stranden og den lange bro ved havet: Santa Monica Pier.

Placeret lige der, hvor legendariske Route 66 slutter og Pacific Highway, som går hele vejen op til San Francisco, begynder, ligger Santa Monicas vartegn bygget af enorme tjærelugtene planker. En vandretur herud byder på tivoliet, Pacific Park, med pariserhjul og ruchebaner, boder, som sælger alverdens turistgøgl, og mere eller mindre dygtige kunstnere, der optræder for folk hyldet ind i en sær lugt af friture og saltvand.

IMG_1673

For enden af Pieren er der fantastisk udsigt over Stillehavet og de lange hvide strande på begge sider. Mod nord møder Santa Monica Mountains havet og mod syd kan man se hele vejen til Venice Beach, lystbådehavnen Marina del Ray og rigmandsøen Catalina Island.

I ny og næ flyver en lille sær fugl med et stort næb forbi og dykker ned i havet. Det er pelikanerne, men også delfiner stikker snuderne op over vandet og kigger nysgerrigt på turisterne.

Inde på kysten spiller livredderne velvilligt med musklerne til glæde for turistkameraerne, og ja, de har røde badebukser på. Det er ægte baywatch med gule trucks, blå livredderhuse og hvide tandsmil, som har afløst noget af den gamle hippie-kultur, der før i tiden sivede op fra området i Venice Beach.

IMG_1671

Det er popkultur i skøn forening med folk fra alverdens nationer, som går rundt og nyder området, og navnlig ved aftentide trækker ud i Ocean Park, som ligger på toppen af skrænten, inden havet, for at nyde den smukke solnedgang i Santa Monica Bay.

Jeg gør det begge de to aftener. Tager en kop kaffe fra Coffee Bean med og tænker på, at solen er på vej mod Danmark og morgendagen, der med ni timers tidsforskel allerede er begyndt derhjemme. Solen går ned 16.45 og bum, nærmest øjeblikket efter er der sort og gadelyset tændes.

IMG_1653

Santa Monica byder på en masse forskellige overnatningsmuligheder lige fra Youthhostel på 2. Street til det luksuriøse Shutters on the Beach, som ligger lige netop der. Priserne er røget op i takt med områdets popularitet, jeg plejer traditionen tro at bo på et glimrende og rent to-stjernet hotel på 2. Street, Carmel Hotel, til omkring kr. 1200,- pr. nat.

Herfra kan jeg nemlig nå det hele: gågaden, butikkerne, restauranterne, havet, pieren og lufthavnen, som jeg med frisk luft i håret og sand i skoene, tager tilbage til efter to skønne solrige novemberdage i Santa Monica. ***

IMG_1694

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, tryk her!

 

 

Author: Malene Raith

Share This Post On