Historisk afslapning i skoven

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, tryk her!

IMG_0431

Foto Malene Raith

“Neiii, hvor er her lækkert …!” Kvinden bliver selv lidt overrasket over det, kigger undskyldende omkring på mig og skynder sig videre.

Jeg smiler og lukker øjet igen. Man vænner sig til det. Glædesudbrudene, som den store hal i ny og næ runger af.

For hele scenariet på Hotel Vejlefjord er yderst indtagende. De store træer udenfor glasfacaderne, indretningen og designet af de termiske bade, der sammen med duften, lyden af vand og den dæmpede musik, bringer ro på selv de mest stressede skuldre.

IMG_0357

Selvom spa afdelingen, som jeg befinder mig i, er ny, går Hotel Vejlefjords historie langt tilbage. Stedet åbnede i år 1900, efter fem års opbygning, som tuberkulosesanatorium med doktor Christian Saugman i front. Stedet var hans livsværk, hvor brystsyge kunne komme til hekterne, nyde den frisk luft, badene og blive trænet op med gåture på kurvejene i den store skov ned til vandet.

I slutningen af 1940’erne var tuberkulosen imidlertid ved at være udryddet, ikke mindst takket være Saugman, og stedet blev bygget om til Jysk Nervesanatorium, hvor velhaverfruer med psykiske problemer kunne komme under kærlig behandling, og midt i 1980’erne blev det til et genoptræningscenter for hjerneskadede.

IMG_0369

Hotel Vejlefjord som det ser ud i dag er fra 2008. Her fik genoptræningscenteret sin egen bygning, og slottet i skoven blev til hotel med 116 værelser, konferencecenter og seperat spa afdeling.

De oprindelige klinker ligger stadig på gulvet i underetagen, men nu leder de mig forbi rummene med skønhedsbehandlinger og hen til spa afdelingen, som sætter stemningen fra start med vand, der risler ned ad væggen.

IMG_0404

Jeg har iført mig badekåbe, tøfler og mobiltelefon (ok, jeg har også bikini på), selvom jeg burde gå offline. Heldigvis mister jeg hurtigt interessen for den.

For der er noget magisk ved granitstenene, arkitekturen og den store pool, som er omdrejningspunktet herinde, og jeg føler mig lidt som Lara Croft (Tomb Raider), som jeg dykker ned i det klare vand. Aaah …

IMG_0445

Jeg svømmer ind i en grotte og ud igen, inden jeg går videre på opdagelse i de forskellige vanduniverser. Lys- og lydbadene nydes, navnlig det sidste med ørene under lunt vand til special komponeret musik, her er også blød sommerregn, aromasauna og mulighed for at opleve is- og ildvand. Og når man skifter mellem 8 grader koldt vand og 42 grader varmt, sætter det grad gang i cirkulationen.

IMG_0436

I Mammutbadene, der sender kraftige runde eller flade vandstråler ned over mig, får min ømme nakke en himmelsk massage, og det er prikken over i’et. Et smut ind i dampbadet, som nok er varmt, men til at holde ud, sender mig helt afslappet på langs i en liggestol ved vinduet ud til skoven og det udendørs skovbad og saunaområde.

Jeg kunne godt blive liggende der et par timer endnu, men før jeg får set mig om, har jeg allerede tilbragt tre skønne timer helt nede i gear i spa’en. Og jeg er slet ikke færdig.

IMG_0465

For i maj i år åbnede Hotel Vejlefjord endnu en spa afdeling med solterrasse og Thalasso. Det betyder hav på græsk, og den indbydende pool er ikke bare 34 grader varm, den har også et saltindhold på 8 procent. Det er terapeutisk at flyde vægtløs rundt her og har desuden en positiv indvirkning på krop, hud og psyke. Som jeg topper af med at gå videre ind i saltsaunaen med saltsten på væggene og en saltholdig luft, som renser luftvejene.

En sjov detalje i Thalassoen er i øvrigt træmøblerne, som er lavet af det gamle bolværk fra Halsskov og Knudhoved. Så er man nemlig sikker på, at de kan klare saltvandet.

IMG_0461

Helt ren, sund og veltilpas flapper jeg tøflerne tilbage på værelset, hvor jeg lige når at nyde udsigten over den velholdte smukke have med fjorden i baggrunden, inden turen går ned i restauranten.

Den ligger i de gamle spisesale i stuen, og her bliver der kræset for mig med tre velsmagende retter.

IMG_0435IMG_0436IMG_0438

Jeg vælger altid vinmenu, for på den måde ved jeg, at den passer til maden og det er absolut anbefalelseværdigt.

Til forret får jeg en dejlig let anretning af rimmet torsk (har ligget 24 timer i salt og sukker), rødbede og rød skovsyre, foruden en super lækker New Zealandsk Sauvignon Blanc.

Hovedretten består af Beef Wellington (indbagt oksemørbrad) med pommes Anna, sauté af spinat og en skøn glace. Det super møre kød ryger med stor fornøjelse lige i løgneren sammen med det velskænkede glas mørk Shiraz fra Australien.

Jeg efterlader intet på tallerkenen, men kan eller heller rumme mere, da tjeneren tilbyder mig et stykke til. Der skal jo også være plads til den lette kartoffelkage til desert, en alternativt fortolkning med hvid chokolade og brombærmousse med en lækker mousserende, brachetto, dessertvin fra Piemonte til.

IMG_0376

Det giver næsten sig selv, at jeg oven på den dejlige oplevelse sover som en sten hele natten i skoven. Næste morgen skal jeg tidligt af sted, så jeg når ikke i spa’en igen. Men naturligvis har jeg tid til at dykke ned i den store morgenbuffet, så jeg er godt tanket til at møde hverdagen igen.

Det gør jeg kort tid efter, da mobilen ringer på landevejen. Den havde jeg ellers glemt alt om, som jeg svømmede hen i velvære på slottet i skoven. ***

IMG_0433

Få PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, tryk her!

Author: Malene Raith

Share This Post On