Hestebrøleren, Ford Mustang Bullitt

Modtag PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Foto Mads Dreier

“Pruh, pruh, rolig nu …” Jeg retter vognen op med et lille luret smil. Nogen overbevisende hestehvisker bliver jeg vist aldrig, men på den anden side … man har jo heller ikke rigtig testet en muskelbil, før den begynder at logre halen, vel? Og lige præcis denne vogn er hurtig til at gøre den slags. Særligt på en fugtig og grå efterårsdag på Sjællandsringen.

Men den rå raceroplevelse er unægtelig også en del af charmen ved den voluminøse Ford Mustang, der i den nye Bullitt specialudgave når nye højder af brølende coolness.

Det er i år 50 år siden, at Steve McQueen satte sig bag rattet på sin Ford Mustang GT og ræsede af sted på den legendariske 10 minutter lange biljagt gennem San Franciscos gader i kultfilmen “Bullitt”. Det skal selvfølgelig fejres, og det gør Ford altså ved at sende denne særlige udgave af Mustang GT på gaden.

Ford Mustang er navngivet efter en lille galopende præriehest med vind i manken og skabt ud fra Fords slogan om at bygge biler til folket. Ponyen var med andre ord en racerbil til masserne og Fastback udgaven blev sluppet ud på den åbne amerikanske asfalt for første i 1965. Og der brummede den så rundt i fem årtier. For der skulle hele 6 generationer til før præriehesten, under stor ståhej endelig kom til Europa i 2015.

I 2018 fik vognen så en skarp opfrisker med en mere krum motorhjelm med cool, omend funktionsløse, luftindtag, forlygter, som er synket ind og forlænget frem mod midten og den lidt mere lodrette og brede grill. Ydeevnen blev også forbedret med 30 hestekræfter, foruden nye køremodes, mulighed for det nye støddæmpersystem, MagneRide, og ikke mindst forbedret lyd.

Alle disse ting, på nær støddæmpersystemet, er standard på den nye Bullitt specialudgave – og mere til.

Og er du i tvivl om hvorfor det nu er værd at fejre lige det her jubilæum, så gør lige dig selv en tjeneste og find et par klip frem fra filmen YouTube. For når man ser på Steve McQueens oprindelige vogn, er det ekstra tydeligt, hvor inspirationen er fundet til den nye generation Mustang, og hvor smukt det faktisk er lykkedes Fords designere at genskabe den 50 år gamle bil i et nyt knivskarpt moderne design, der er tro mod sit ophav uden på nogen måde at blive retrosært. Det ligner en muskelvogn fra 2018, ikke 1968.

Og det bliver naturligvis ekstra tydeligt på den nye Bullitt udgave. Den kommer nemlig, som originalen, i den smukke grønne Dark Highland Green, (nuvel er man mere Knight Rider typen, kan den også fås i sort, men lad være med det), med røde Brembo bremsekalibre og 19″ alu fælge. Fronten er strippet for pony og logo, og det runde emblem på bagenden er udstyret med en målskive over de sorte NitroPlate udstødningsrør. I kabinen møder man målskiven igen på rattet, foruden en hvid billardkugle til de seks manuelle gear og plade indlagt i panelet ved passagersædet med bilens unikke nummer.

For at fuldende oplevelsen kan man desuden for små kr. 32.000,- tilvælge Recaro sportssæder med grønne stikninger. Nu tror du sikkert, at det hele altså i bund og grund handler om styling, men bare rolig, der er også ændringer at finde under den mørkegrønne motorhjelm.

Mustang Bullitt er baseret på GT’ens 5-liters V8 motor, men optimeret med bedre luft- og benzintilførsel, der giver den 10 hestekræfter mere, så den nu er oppe på 460 vilde ponyer. Nuvel. I fugtigt vejr på Sjællandringen er ti heste dog ikke rigtig noget, jeg kan mærke, for det her stærke spand skal, selv på tør asfalt, holdes i stramme tøjler, hvis man ikke ønsker at lave for mange unoder, og den får derfor ikke strukket helt ud på den våde asfalt. At den klarer 0 – 100 km/t på 4,6 sekunder er heller ikke rigtig dagen at afprøve den slags på.

Til gengæld lægger jeg mærke til noget andet, der får mit hjerte til at juble. Gearkassen er nemlig udstyret med en teknologi, som får for motoren til midlertidigt at øge hastigheden, når der geares ned. Med andre ord giver bilen selv mellemgas, og den slags små arrige omdrejningsbrøl ved lav fart, har jeg simpelthen elsket, siden min første runde på bane ved siden af en racerkører. Nu gør vognen det ikke bare ved hvert sving på banen, men også hver gang jeg bremser for rødt, da jeg triller tilbage til København. Lækkert, vredt og utålmodigt.

Men det stopper ikke her.

“Årgh, nej for pokker!” Jeg har netop trykket på den lille ponyknap på rattet, for at tjekke lyden på udstødningen og opdager til min gru, at den er sat på det lave nabovenlige mode. What!? Med så lidt tid bag rattet på dette vidunderlige larmedyr, skal jeg da have det hele med. Mustangens brøl er i forvejen efter 2018 opdateringen blevet dybere og vredere, og på Bullitt udgaven blevet optimeret med en aktiv ventil på udstødningen. Klik, klik, klik. Jeg går fluks ned i banemode, som ikke bare gør den dovne V8 lyd dybere og tydeligere, den får også vognen til at vibrere. Fedt. Fedt. Fedt. Repeat.

Og da en mikrobil overhaler køen i Bredgade og forsøger at mase sig ind foran, behøver jeg blot at koble ud og træde et par gange på speederen, så sender den onde growlen fluks det uvorne vogntøj tilbage på rette plads. Mens en lille hvid hund nervøst slipper en tår på fortovet. Horn er overflødigt.

Støddæmperne er 2018 optimeret med det føromtalte MagneRidesystem, som i korte træk er bevægelsessensorer på hvert hjul med en særlig hydraulikvæske, der indeholder jernpartikler. Bevægelsessensorerne aflæser vejbanen og kan på en tusindedel af et sekund sende elektriske impulser til væsken, som dermed bliver mere eller mindre flydende. Og kørslen dermed enten mere sporty eller mere komfortabel. Og det er nu rart, at jeg ikke skal headbange gennem byen, men i stedet bare kan brumme behageligt faretruende af sted. Systemet er dog ikke standard, men skal tilkøbes til Bullitt for ca. kr. 35.000,-.

Ford Mustang er generelt en flabet gaderacer, en muskelbil, der elsker at spille med dem, og Bullitt udgaven har ekstra mange at gøre godt med. Man skal være glad for opmærksomhed, når man sætter sig bag rattet, og nuvel, også af tankstationer, da Bullittbrøleren her sluger rimelig meget juice. Lige omkring 8 kilometer på literen, host, host. Utvivlsomt så politisk ukorrekt, som det kan blive, men nu er der så heller intet ved denne vogn, der forsøger at stryge hunden med hårene. Jeg mener, kig på den brutale lodrette front og tænk aerodynamik. Nej, vel?! Og det synes jeg er fantastisk! Larmen, formen, størrelsen, handlingen og al det andet, der fuldstændig iskoldt og egenrådigt går imod strømmen af pleasere.

Lad der ikke herske tvivl om, at jeg er stor fan af de tyske sportsvogne. Men mange af dem er efterhånden bare så velfriserede og gennem perfektionerede, at elektronikken kan gøre selv søndagsbilister til racerkørere. Det gælder ikke for Ford Mustang Bullitt. Den livlige bil kræver opmærksomhed og betænksomhed. Glem multitasking. Når man kører Mustang, laver man ikke andet end det. Kører. Så alle kan se og høre den svulstige og fantastiske hest, der succesfuldt har brølet sig vej gennem fem et halvt årti uden at blive hæs.

Ford Mustang Bullitt koster kr. 794.375,-

Modtag PRÊT-À-PARTIR Magasin gratis og uforpligtende hver måned, så snart det udkommer tryk her!

Author: Malene Raith

Share This Post On